Tribunetaket på Skagerak Arena i Skien, hjemmestadion for eliteserielaget Odd, bekles med nærmere 6000 kvadratmeter solceller som gir kortreist strøm til nabolaget og innsikt i morgendagens kraftnett med plusskunder og batterilagring.

ABB og Skagerak Energi samarbeider om unik energilab med solkraftverk og batterilagring for å lære mer om fremtidens kraftnett.

Kilde: ABB

Energilaben bygges på Skagerak Arena i Skien. Fotballklubben Odds tribunetak bekles med 5700 kvadratmeter solcellepaneler som produserer fornybar strøm. Overskuddet lagres i et av Norges største batterilagre på over én megawattime (MWh).

– Antallet plusskunder øker og prosjektet er viktig for å få mer kunnskap om hvordan vi kan utnytte fleksibiliteten hos dem og lagring av strøm i batterier, sier Øivind Askvik, direktør i Skagerak Nett AS. – Et fleksibelt kontrollsystem er avgjørende for å få god innsikt i hvordan hele kraftsystemet, med solkraftverk, annen fornybar strøm, batterilagring, plusskunder og konvensjonelle forbrukere, fungerer under ulike scenarioer.

ABB leverer en modulær microgrid-løsning med ABB AbilityTM PowerStore Battery, et Microgrid Plus styringssystem, fjernovervåking, samt ABB AbilityTM PVS solar string-invertere og en værstasjon. ABB leverer også tekniske tjenester til energilaben i fem år.

ABB Ability er selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil.

Solkraftverket gir flombelysning til Odds hjemmekamper og kortreist strøm til nabolaget. Skagerak får også innsikt i hvordan et nett med både forbrukere og produsenter av kraft fungerer under varierende forhold.

– Skagerak Energilab føyer seg inn i rekken av innovative samarbeidsprosjekter med Skagerak Energi og andre leveranser med batterilagring av strøm i Norge, sier Ken Isaksen, leder for mellomspenningsvirksomheten ved ABB i Norge.

Inspirasjon for andre
Prosjektet har et budsjett på rundt 30 millioner kroner, inklusiv Enova-støtte på 14 millioner. ABB og partner FUSen leverer ingeniørtjenester, utstyr, bygging og igangkjøring av Skagerak Energilab. Årlig strømforbruk for arenaen er 375 000 kWh. Det nye solkraftverket med batterilagring vil dekke fotballklubbens kraftbehov og i tillegg levere strøm til rundt 15 boliger i lokalmiljøet.

Ideen til solkraftverket kom fra daglig leder Einar Håndlykken i Odds Ballklubb, Norges eldste og angivelig mest miljøvennlige fotballklubb.

– Det startet med en vill idé. Taket lå jo der. Det må kunne brukes til noe, tenkte jeg. Jeg håper det kan inspirere andre fotballklubber, men lærdommene vil være nyttige for alle med store tak og de som skal utvikle energisystemene våre, sier Håndlykken.