Nær 40 km og 2500 tonn med Nexans sjøkabler i Indre Oslofjord sikrer strøm til «halve» Norge. Foto: Nexans)

Statnett har i løpet av de tre siste årene erstattet to sjøkabelanlegg mellom Solberg og Filtvet i Hurum kommune og Brenntangen i Vestby kommune med nye 420 kV-anlegg. I går ble siste anlegg mellom Filtvet og Brenntangen satt i drift.

Kilde: Statnett

– Disse kabelanleggene er en av Østlandets viktigste strømforbindelser og bidrar i stor grad til å trygge strømforsyningen til Stor-Oslo, spesielt på de kaldeste vinterdagene, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth Vardheim.  

Første kabelanlegg mellom Solberg og Brenntangen ble ferdigstilt i fjor sommer.

De to kabelanleggene var fra henholdsvis 1958 og 1975. – Kablene har sørget for sikker strømforsyning i 60 år men var modne for utskiftning, forklarer Vardheim.

Før de nye kablene ble installert ble det fjernet 1200 tonn med eksisterende kabel som har gått til gjenvinning, hvorav 230 tonn kobber. 14 nye kabler erstatter de gamle og sørger for å sikre strømforsyningen til 2,5 millioner mennesker på Østlandet.

– Samtidig som at vi sikrer strømforsyningen har vi vært opptatt av å minimere inngrepene i naturen. De gamle stasjonene er revet og tomtene fylt igjen slik at området langs fjorden blir mer tilgjengelig for allmennheten, avslutter Vardheim.

Med idriftsettelsen av siste sjøkabelanlegg i Drøbaksundet er alle Statnett sine sjøkabelforbindelser i Oslofjorden byttet ut. Sjøkabelanlegget som krysser sydsiden av Bastøy ble satt i drift i 2013.

Fakta om prosjektet:

• Sjøkabelforbindelsen Filtvet-Brenntangen (300 kV) ble bygd i 1958 og er en del av strømforbindelsen Flesaker –Tegneby. Forbindelsen er ca. 1,8 km lang.

• Sjøkabelforbindelsen Solberg-Brenntangen (420 kV) ble bygd i 1975 og er en del av strømforbindelsen Sylling –Tegneby. Forbindelsen er ca. 2,7 km lang. Skal ferdigstilles i 2017

• Investeringskostnad på 1,1 mrd NOK.

•Alle sjøkablene er levert og installert av Nexans. Kablene som nå er installert er PEX-kabler, som har erstattet oljefylte kabler.