Syv skoler får gratis utstyr av Eaton for opplæring i smarthusteknologi. (Foto: Eaton)

Fra høsten får elektro-elever ved syv videregående skoler gratis utstyr til opplæring i fremtidens teknologiske hjem – smarthus.

Kilde: Eaton

– Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthusapplikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag, sier Jon Helsingeng som er leder av Eaton i Norge. Det er Eaton som står for gaven til elektro-elevene.

I første omgang deler strømstyrringsselskapet ut løsninger for totalt 1,3 millioner kroner. I tillegg skal lærerne kurses for å styrke sin kunnskap om programmering av smarthus.

Bodø videregående skole er blant syv skoler i Norge som mottar smarthuskomponenter til en verdi av 185.000 kroner.
– Dette er helt fantastisk for læringsutbyttet til elevene, sier Per-Arne Opheim som underviser i elektriske fag ved Bodø videregående skole.

Det er Eatons trådløse smarthusløsning xComfort elevene får ta i bruk under utdanningen.

– Mitt inntrykk er at de fleste elever liker å kombinere praksis med teori. Nettopp dette får vi til når vi nå får smarthuskomponenter. Jeg har selv drevet elektrikerfirma og vet hvor viktig det er for arbeidsgivere at lærlinger og jobbsøkere har praktisk erfaring, fortsetter Opheim.

Lærerne skal kurses

Lærerne vil på forhånd kurses i hvordan systemet er bygget opp, slik at de kan veilede elevene i eksempelvis å programmere boligens lys- og varmestyring.

– Vi har lang erfaring med kursing og sertifisering av ferdigutdannede elektrikere. Det er derfor gledelig at vi nå forhåpentligvis bidrar til å gjøre skolehverdagen enda mer interessant for elevene, smiler Helsingeng, og understreker at dette prosjektet vil gjøre overgangen fra utdanning til arbeid lettere for elevene.

– Ved å både ha en praktisk og teoretisk tilnærming blomstrer forhåpentligvis engasjementet blant elevene og læringsutbyttet blir større.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere xComfort. Årlig kurses omtrent 350 elektrikere i smarthussystemet. Dette er første gang Eaton deler ut løsninger gratis til videregående skoler.

xComfort er et trådløst smarthussystem som lar deg styre huset ved hjelp av mobilen. Dette inkluderer blant annet belysning, varme, TV og lydanlegg, overvåkningskameraer, samt en rekke andre muligheter. I prinsippet kan alt som går på strøm kobles til xComfort. Ved å sette huset i ulike modus som eksempelvis «borte» kan man enkelt spare mye på strømregningen ved å senke temperaturen når man ikke er hjemme. Man kan sette opp tidsplaner som automatisk sørger for at huset er varmt og godt når man kommer hjem fra jobb.

– Stadig flere oppdager fordelene ved å ha et smart hjem, og interessen for smarthus har skutt i været de siste årene. Jeg tror det har sammenheng med at smarthusløsningene blir stadig bedre og enklere, samt at flere oppdager at de kan spare betydelige beløp på strømregningen og få en enklere hverdag, sier Helsingeng.

Disse skolene får gratis smarthusløsninger:

Bodø videregående skole
Kuben videregående skole

Ishavsbyen videregående skole

Stangnes videregående skole

Tromsø Maritime videregående skole

Borgrund videregående skole

Glemmen videregående skole

Dette er smarthus

Smarthusteknologi er smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over boligens smarte funksjoner, og sette huset i ulike modus, som hjemme, borte eller bortreist. Man kan for eksempel se hvor mange vinduer som står åpne og hvor mange lyskilder som er på. Man kan også holde øye med energiforbruk og eventuelle overvåkningskamera, oppdage eventuelle vannlekkasjer og overvåke strømtilførsel til temperatursensitive enheter, som for eksempel kjøleskap og jacuzzi. Alt dette fra mobilen.