Majoriteten av toppledere i energibransjen er fraværende i samfunnsdebatten. Ståle Gjersvold i TrønderEnergi er et befriende eksempel på det motsatte. (Foto: Tore Halvorsen)

Med noen få hederlige unntak er de fleste toppledere i energibransjen fraværende i samfunnsdebatten. Stemmene til de som vet best om utviklingen i landets energiforsyning er knapt hørbare. Det er synd.

Samfunnsdebatten er dominert av politikere og et bredt utvalg forståsegpåere, eller mer presist – eksperter. De som står med begge bena i utfordringene, ledelsen i industri og næringsliv, er skjult bak lukkede dører, eller har bygget seg opp en forsvarsmur av mer eller mindre kompetente informasjonsmedarbeidere. Fraværet av den viktige lederstemmen i meningsutvekslingen er påtagelig.

Når media kaller løper politikere og eksperter til mikrofonene. Det er nesten ikke måte på hva de kan og vet. Med ryggdekning i politiske programmer og tenketanker med fornemme navn er det stort sett denne eliten som setter den samfunnsmessige dagsorden. De som vet best holder seg unna offentlig oppmerksomhet.

Som lyttere og lesere er vi i mange tilfeller prisgitt et faktagrunnlag på gyngende grunn. Det er viktig å ta det vi hører og ser med skeptisk holdning. Ofte er underholdningsverdien større enn det faktiske innholdet i de sakene som debatteres. Med mer kunnskapsmessig forankring ville de blitt tatt på større alvor.

Tom Nysted i Agder Energi og Ståle Gjersvold i TrønderEnergi er blant få markerte deltagere fra energibransjen i samfunnsdebatten. De tillater seg å ha skarpe synspunkter i viktige spørsmål som angår energiforsyningens tarv og utvikling. Samtidig fremstår de som et korrektiv til mye udokumentert fakta fra andre kilder. Disse to er eksempler til etterfølgelse for den tause majoriteten av ledere i bransjen.