Sommeren 2018 går inn i historien som en av de tørreste noensinne.

Sommeren 2018 går inn i historien som en av de tørreste og varmeste somrene siden meteorologisk institutt begynte med værmålinger. Årets juli ble den nest tørreste siden 1900 for hele Norge med 55 % av normal nedbør. Temperaturen ble målt ca. 4 grader høyere enn normalt for hele Norden, mens vindkraftproduksjonen var 25% lavere enn normalt.

Kilde: Haugaland Kraft

Det unormalt varme og tørre været har påvirket kraftsituasjonen vesentlig både i Norden og Europa ved at magasinfyllingene i Norden ble kraftig forringet, samtidig som snøen i fjellene har smeltet fortere enn forventet. Varmen har også medført en mye større fordampning enn normalt fra snø og grunnvannsreservoarer. Magasinfylling og snømagasiner i Norden er i skrivende stund målt til å være langt under normalt nivå, for Norge så er nå magasinfyllingen på ca. 60 % mot normalt på ca. 76%. De norske vannkraftprodusentene har ikke mulighet til stenge av sine vannmagasiner på grunn av krav til minstevannføring. Resultatet er at vannkraft for tiden prises høyt.  Også i juli har Norge på enkelte tider av døgnet måtte importere kraft fra utlandet for å dekke etterspørselen, fordi da har strømprisen fra utlandet vært gunstigere. Dette gir da norske vannkraftprodusenter muligheter til å spare på vannet i magasinene til senere bruk. I følge Statnett sin sider har nettoutveksling (eksportoverskudd) med utlandet  hittil i år vært på 4,9 % av totalproduksjon i Norge.   

Varmen har skapt utfordringer for flere. Gjennom juli har kjernekraftproduksjonen i Norden og resten av Europa vært lavere enn vanlig for årstiden. Årsaken er at kjernekraftreaktorene kjøles med sjøvann eller vann fra elvene i Europa. Vanntemperaturen er nå så høy at kjernekraftreaktorene ikke får tilstrekkelig kjøling, derfor må mange reaktorer midlertidig stenges eller produksjonen må reduseres vesentlig. Kullprisene holder seg relativt stabile mens prisene på CO2 kvoter har steget videre gjennom sommeren, dette er viktige faktorer til at også kullkraft og gasskraft er høyt priset for tiden.

Mange faktorer bidrar altså til at strømprisen i juli 2018 er blant de høyeste som er notert i en sommermåned på Nord Pool noensinne. Vi forventer fortsatt høye priser på strøm utover høsten, selv med en mer normal værutvikling. Utfallsrommet på pris vil dog være stort, avhengig av nedbørsmengder og temperaturer fremover.