De første av 60 turbiner i havvindparken Arkona i den tyske delen av Nordsjøen leverer nå strøm til nettet. Parken drives av E.ON i samarbeid med Equinor. (Foto: Equinor)

Havvindparken Arkona i den tyske delen av Østersjøen har levert den første elektrisiteten til det tyske strømnettet.

Kilde: Equinor

Arkona er et prosjekt på 385 MW, som drives av E.ON i samarbeid med Equinor. Når vindparken er ferdig kan den levere kraft til om lag 400.000 tyske husholdninger. Etter at de første av de 60 turbinene nå er tilkoblet strømnettet, vil flere vindturbiner settes i drift.

– Den første kraften fra vindkraftprosjektet Arkona representerer en milepæl i markedet for fornybar energi, og vi er stolte over å delta sammen med E.ON og nettoperatøren 50Hertz. Arkona er den fjerde havvindparken til Equinor som er tilkoblet strømnettet i Europa siden 2012, og utgjør et supplement til Tysklands energiforsyning. Prosjektet er nok et viktig bidrag til Equinors ambisiøse strategi om å utvikle selskapet fra et fokusert olje- og gasselskap til et stort energiselskap, der vi bygger på vår omfattende erfaring fra offshore olje og gass og mer enn 40 års erfaring som en av de største energileverandørene i Europa, sier Pål Coldevin, leder for Ny energiutvikling i Equinor og leder av Arkonas styringskomite.

Arkona-prosjektet ligger 35 kilometer nordøst for øya Rügen i Tyskland. Vindparken vil få en kapasitet på 385 megawatt (MW) og forsyne rundt 400.000 husholdninger med fornybar energi. Investeringen er på 1,2 milliarder euro. Arkona sparer miljøet for om lag 1,2 millioner tonn CO2 i året, sammenlignet med konvensjonelt produsert elektrisitet.

Siste byggetrinn
Arkona-prosjektet er inne i sitt siste byggetrinn. Transformatorstasjonen til havs og alle de 60 bunnfestene ble installert tidligere enn planlagt. Kablene som forbinder turbinene med transformatorstasjonen til havs, ble også ferdig tidligere enn planlagt. I øyeblikket blir vindturbinene, som består av tårn, maskinhus og rotorblader, montert til havs. Det er så langt installert 44 vindturbiner. Målet er at alle turbinene skal være installert innen utgangen av året, og levere fornybar energi til strømnettet.

Arkona-prosjektet ligger 35 kilometer nordøst for øya Rügen i Tyskland.

– Det tok bare ett år fra den første monopelen ble installert til den første elektrisiteten ble levert. Det er sjelden et prosjekt blir gjennomført så raskt. Dette er en flott prestasjon av teamet vårt og alle prosjektpartnerne våre, og samtidig et viktig skritt for en videre optimalisering av vindkraftprosjekter til havs, sier Sven Utermöhlen, som er driftsdirektør (COO) for klima og fornybar energi i E.ON.

– Konseptet med et raskt og kostnadseffektivt ledningsnett i Østersjøen har også vist sin verdi i dette prosjektet. Sammen med vindparken Arkona har vi lykkes med å planlegge og bygge en produktiv, kostnadseffektiv, fleksibel og trygg transformatorplattform. Dette er nok et viktig skritt for utvikling av vindkraft i Østersjøen, sier Frank Golletz, som er teknisk direktør (CTO) i 50Hertz.

Omfattende havvindportefølje
Equinor har bidratt aktivt i utviklingen av prosjektet gjennom utplassert personell og bruk av selskapets kompetanse, særlig innenfor marine operasjoner virksomhet strukturer, inkludert korrosjonsbeskyttelse.

Det skal installeres 60 turbiner på seks megawatt av Siemens Gamesa Renewable Energy. Arkona er et samarbeidsselskap mellom det tyske kraftselskapet E.ON og det norske energiselskapet Equinor, som eier 50 prosent hver.

Equinors nåværende havvindportefølje har kapasitet til å skaffe fornybar energi til mer enn en million europeiske husstander. I tillegg til andelen i havvindparken Arkona, har Equinor også en posisjon i vindkraftprosjektene Baltyk II og III i den polske delen av Østersjøen. I Storbritannia driver Equinor havvindparkene Sheringham Shoal, Dudgeon og Hywind Scotland.