Det går fra storm til orkan i kraftmarkedet. Ressursbalansen må bedres betydelig før det er mulig å se mer normale priser.

Stor usikkerhet blant aktørene i markedet er årsaken til de store bevegelsene vi har sett i kraftmarkedet den siste tiden. Store variasjoner i værprognoser, samt store bevegelser i råvaremarkedene gjør at aktørene på kraftmarkedet er usikre på hvilket prisnivå som er riktig.

Kilde: LOS Energy

Etter lengre tid med kontinuerlig oppgang i råvareprisene, kom det en korreksjon på tirsdag, ned fra toppnoteringer for både gassprisen og CO2-prisen. Sammen med at værprognosene viser mye nedbør i Norden de neste ukene, ble også kontraktene priset ned allerede mandag. Bevegelsene de siste ukene har vært unormalt store. Nervøsiteten kommer nok av både store endringer i prissignalet, men også av at prisnivået er uvanlig høyt.

Orkansesongen er i gang

Restene av orkanen Gordon treffer Norden i disse dager, mens Florence, Isaac og Helene bygger seg opp i Atlanterhavet. Isaac har retning mot Karibien, mens Florence kan treffe østkysten av USA. Helene derimot ser ut til å ta turen mot Norden og kan gi mer vær i ukene fremover.

Mer vær i form av nedbør og vind, vil ha en dempende effekt på de nordiske kraftprisene, men så lenge prisen for kullkraft er høy, ressursbalansen bedres betydelig før vi kan se mer normale priser i det nordiske markedet denne vinteren.