Espen Kåsin, direktør Software i Rejlers Embriq (foran) og Jens Haug, direktør Produkt Rejlers Embriq, lanserte i går Quant Insight på Smartgridkonferansen. (Foto: Rejlers)

På Smartgridkonferansen i Trondheim i går lanserer Rejlers Embriq siste tilskudd til Smartgridplattformen Quant: Quant Insight.

Kilde: Rejlers

Aldri har det vært enklere å komme i gang med proaktiv drift og analyse av nettet basert på AMS-data. Gjennom dette skapes verdier av alle de nye dataene som nå er tilgjengelig for nettselskapene.

– Quant har en betydelig markedsposisjon i Norden med kunder som blant annet Hafslund, Agder, Lyse, Tromskraft, Nettalliansen og Jamtkraft. Totalt så håndteres måleverdier fra ca 1,7 millioner målepunkter gjennom plattformen, og integrasjonsløsningen Quant Flow behandler nå ca 4 millioner meldinger hver uke. Tallene er raskt voksende og når de Nordiske datahubbene går i drift så vil veksten akselerere ytterligere, sier Espen Kåsin, Direktør Software i Rejlers Embriq.

– Vårt mål med Quant har alltid vært å tilby markedets mest fleksible og kostnadseffektive Smartgrid-tjenesteplattform; fleksibelt for de oppgavene som nettselskapene står ovenfor gjennom utrulling av AMS, men ikke minst for fremtidige oppgaver hvor det handler om å skape verdi for driften av alle de nye dataene som nå er tilgjengelig, sier Kåsin.

– Quant Insight representerer en portefølje av tjenester som gir helt nye muligheter innenfor proaktiv drift og analyse av distribusjonsnettet sier Jens Haug, Direktør Produkt i Rejlers Embriq. Eksempler er moduler for jordfeilsanalyse, rapportering om utfall, kapasitetsberegninger, spenningskvalitet. Gjennom Insight «Storm» kan vi eksempelvis vise værmessig ytre påvirkning på distribusjonsnettet. Tjenestene er allerede testet i skarp drift ute hos kunder og har blitt svært godt mottatt, forteller Haug.

– Dette er en helt ny verden for nettselskapene og vi er helt sikre på at mange vil kunne ha stor nytte av disse verktøyene, som benytter avanserte analysemetoder (eksempelvis maskinlæring) og smarte brukerprosesser. Quant Insight er tjenester som kan tas i bruk av alle nettselskap, uansett om de benytter Quant fra tidligere: Vi kan enkelt integrere dette mot andre sentralsystem, forteller Haug.

– Nå er vi på god vei med å realisere det som har vært et tema i bransjen gjennom mange år; hvordan skape merverdi fra AMS-dataene utover lovmessig krav, sier Thomas Pettersen, Adm.dir i Rejlers Embriq. – Veldig mange interne arbeidsprosesser i nettselskapene endres om følge av tilgangen på nye data som gir helt nye muligheter i nettdriften og mange er usikre på hvordan de skal rigge dette endringsløpet. Men Quant Insight gjør vi det enkelt å komme i gang, sier Pettersen.