Etter den tørre sommeren kommer den unike fleksibiliteten i det norske kraftsystemet, blant annet med robuste flerårsmagasiner, til nytte. (Illustrasjonsfoto: Jon Anders Skau)

Det er den unike fleksibiliteten vi har i det norske kraftsystemet som gjør at vi har brukbar kontroll på forsyningssituasjonen foran kommende høst og vinter.

Det er Arild Tanem, direktør for energidisponering i Statkraft, som sier dette med henvisning til de store magasinene, der noen har lagerkapasitet over flere år. Her er det fortsatt tilgjengelig kapasitet. Statkraft eier og disponerer vann i mer enn 200 kraftverk over hele landet, og står alene for om lag en tredel av den samlede innenlandske middelårsproduksjonen

Med dette slutter Tanem seg til situasjonsbeskrivelsen fra Statnett, som har ansvar for forsyningssikkerheten her i landet. Konserndirektør Øivind Rue i Statnett mener det er liten grunn til å krisemaksimere, selv med bakgrunn i en tørr vår og sommer.

Også konserndirektør for produksjon i BKK, Olav Osvoll og produksjonsdirektør Alf Inge Berget i E-CO er samstemte i denne oppfatningen. Til sammen står de bak en betydelig andel av lagerkapasitet for vann i den landbaserte energiforsyningen. På Vestlandet eier og drifter BKK 28 heleide vannkraftverk med en årlig middelproduksjon på rundt 7 TWh. Med 50 hel- eller deleide kraftverk, hvorav 28 som de drifter selv, er E-CO med en middelårsproduksjon på nær 13 TWh, landets nest største vannkraftprodusent.

Les mer om forsyningssituasjonen i fagbladet Energiteknikk (nr.6-18) som vil bli distribuert til sine lesere om få dager.