vann
Illustrasjonsfoto: Lyse

Bladet Energi melder om resultatforbedring for kraftprodusentene, som bidrar til vekst i kraftverksbeskatningen. Det er imidlertid staten som stikker av med hele økningen, mens vertskommunene på sin side opplever ytterligere nedgang i skatte- og avgiftsinntekter.

Kilde: LVK (Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar)

Bladet Energi skriver om resultatforbedring for over 70 % av kraftprodusentene i 2017. Det er andre året på rad at bransjen forbedrer sine resultater. Sammenlignet med 2016 medførte dette økt beskatning med 5,5 milliarder kroner. «Ikke siden 2010 har det offentlige hentet inn mer fra bransjen enn i fjor», skriver Energi.

Det er staten som mottar hele økningen både via økt utbytte, økt grunnrenteskatt og økt inntektsskatt. Vertskommunenes får reduserte inntekter sammenlignet med 2016. Bladet Energi skriver at vertskommunene mottar rundt 5,8 milliarder kroner, men LVK kan opplyse at en andel av dette går til fylkeskommunene. Reduksjonen skyldes mindre inntekter fra eiendomsskatt. Siden eiendomsskatten blant annet er basert på utviklingen i spotmarkedspriser over et femårs gjennomsnitt, blir endringer i prisbildet gradvis faset inn.

LVK mener tallene er nok en bekreftelse på at staten tar en stadig større andel av vannkraftformuen på bekostning av vertskommunene. LVK vil ta opp dette misforholdet med Kraftskatteutvalget i vårt første møte.