- I 2017 bidro AMS-utrullingen til økt pågang av henvendelser sammenlignet med tidligere år, forteller sekretariatsleder Jasmin Abu Sagr i Elklagenemnda.

I 2017 behandlet Elklagenemnda 617 henvendelser fra strømkunder over hele landet. I 2016 var det tilsvarende antallet 398. Mye av denne økningen er knyttet til utrullingen av de nye AMS-målerne.

Det er sekretariatsleder Jasmin Abu Sagr i Elklagenemnda som gir disse opplysningene. 31 prosent av de henvendelsene nemnda behandlet i 2017 relaterte seg til målere og målefeil.

Hovedtyngden av disse henvendelsene var i tilknytning til installasjon av AMS-målere, bekrefter Abu Sagr. – Blant det som går igjen er spørsmål knyttet til måling og eventuelle målefeil etter at de nye målerne er kommet på plass. Spesielt gjelder dette etterfakturering av økt strømforbruk sammenlignet med de gamle målerne. Det går imidlertid også den andre veien.

I tilknytning til utrulling av AMS-målere, har Elklagenemnda også mottatt klager vedrørende krav om erstatning. – Det kan eksempelvis være skade på elektrisk utstyr som er tidsmessig sammenfallende med målerbytte.

Videre gjaldt flere henvendelser fritak av AMS. Disse henvendelsene blir videreformidlet til NVE som ansvarlig AMS-myndighet.

Henvendelsene til Elklagenemnda kan grovt sett deles inn i tre kategorier. I tillegg til de 31 prosentene som er relatert til målere og målefeil knytter et tilsvarende antall i 2017 seg til avtaleinngåelser og leverandørskifter. Under det resterende kommer blant annet ansvarsforhold, strømbrudd og feil med henvisning til spenning, jording og skade på elektrisk utstyr. Blant saker som også tilhører sistnevnte kategori kan nevnes tilknytningsavgift og anleggsbidrag.

I 2017 ble totalt 508 henvendelser avsluttet i sekretariatet uten nemndsbehandling. Årsaker til at henvendelser avsluttes uten realitetsbehandling kan være at misforståelser oppklares, at partene kommer frem til en minnelig løsning, eller at klagen ligger utenfor nemndas kompetanseområde.

I 2017 fattet Elklagenemnda vedtak i 47 saker, fortsetter Jasmin Abu Sagr. – Av disse fikk 15 medhold og åtte delvis medhold. Antallet behandlede saker er rimelig stabilt sammenlignet med tidligere år.

Elklagenemnda

Elklagenemnda behandler klager som springer ut fra kontraktsforhold mellom energiselskap og forbruker. Med energiselskap menes nettselskap og kraftleverandører.