I 2020 går det fra 60 til 15 minutters avregningsperiode i det nordiske kraftsystemet.

Det felles nordiske kraftmarkedet har gitt store gevinster for samfunnet de siste 20 årene. Et av de neste stegene i dette samarbeidet er overgangen fra 60 til 15 minutters markeder og avregningsperiode. Alle europeiske land skal innføre 15 minutters avregningsperiode.

Kilde: Statnett

De nordiske systemoperatørene vil i tillegg innføre 15 minutters balansemarkeder og sørge for at 15 minutters produkter er tilgjengelige i XBID intradagmarkedet, noe som vil legge til rette for et enda mer bærekraftig nordisk kraftsystem.

De nordiske systemoperatørene gjennomfører nå detaljerte analyser av hva som kreves for å gå fra 60 til 15 minutters avregningsperiode, 15 minutters balansemarkeder og mulighet for 15 minutters handler i intradagmarkedet. I dette arbeidet har det blitt klart at den opprinnelige nordiske ambisjonen om å innføre 15 minutters avregningsperiode allerede i andre kvartal 2020, ville vært krevende både for systemoperatørene og markedsaktørene. Arbeidet med en nordisk implementeringsplan tilsier at innføringen skjer stegvis med en foreløpig målsetting om implementering mot slutten av fjerde kvartal 2020. Denne planen vil være basert på innspill fra alle berørte parter