Med 2018-utgaven av NEK 400 er elektroteknikken skarpt siktet mot fremtiden i elektrobransjen. (Fot: Adobe Stock)

Elektrobransjen står foran en fremtid som vil inneholde mange nye muligheter. Solcelleanlegg og energilagringssystemer vil bli vanlig, og snart må alle husstander ha muligheter for å lade elbil. Dette er muligheter som er ivaretatt i NEK 400.

Kilde: NEK (Norsk Elektroteknisk Komite)

Da 2018 utgaven av NEK 400 ble lansert tidligere i år var det en utgave som inneholdt en rekke endringer. Spesielt innenfor fremtidsrettede installasjoner som solenergianlegg, energilagringssystemer og elbilladning ble det tatt inn en rekke nye krav.

De nye varslede tariffene for elektrisk kraft vil innebære at prisen baseres på effekt. Ved å integrere ett energilagringssystem i sitt el-anlegg kan man dra nytte av de ulike tariffene for å lagre energi i perioder med lavere pris. Mange vil sannsynligvis også etterspørre alternative energikilder for å produsere sin egen kraft. Om man får overskuddskraft vil det være mulig å selge kraften til nettselskapet, men det mest lønnsomme vil være å lagre denne energien selv til senere bruk.

– Det finnes 2.700.000 el-installasjoner i Norge og mange av disse vil ha behov for en integrering med nye energiløsninger forteller Leif T. Aanensen som er administrerende direktør i NEK. Bransjeaktørene må nå komme på banen og tilby løsninger som integrerer nytt og gammelt. Markedet er der, NEK 400 gir krav og forenkler installasjonene. Det er opp til bransjen å ta ballen.

I et moderne hjem finnes det en rekke avanserte produkter i form av kommunikasjonsutstyr, hjemmeunderholdning, hjelpemidler og utstyr. Sensorer og prosessorer finner veien inn i stadig nye produkter og fleip om kjøleskap som bestiller matvarer selv er realitet. Allikevel er brukergrensesnittet mellom menneske og maskin fortsatt det samme. Av og på knappen har eksistert siden vi fikk de første elektriske apparatene for mer enn 200 år siden og er fortsatt det toneangivende grensesnittet.

-Det smarte hjemmet er her fortsetter Aanensen. I løpet av kort tid vil vi ikke lenger installere de synlige enhetene med fysiske knapper og kabler. Utstyr som ikke har en estetisk funksjon kan plasseres der de ikke kan ses og man vil bruke stemme for å styre funksjonene. Dette vil sette nye krav til bransjen både i utforming og installasjon av el-anlegg. Ikke minst krever det ny kunnskap.