Du trenger ikke være kledd for en vinterdag for å spare strøm. (Foto: Mari Lind Aronsen)

Vi ønsker at kundene våre skal spare strøm for å unngå høye strømregninger. Her er våre beste sparetips.

Kilde: Ishavskraft

Det er lite som har vært så mye diskutert i media det siste halvåret som strømprisene i Norge. Spotprisen har vært som en berg-og-dalbane og har ligget på alt fra 18 øre per kWh til 90 øre per kWh. Vi ønsker at kundene våre skal spare strøm for å unngå høye strømregninger, særlig når prisene er høye.

Spar mellom 7 500-10 000 kroner i året

Ifølge ENOVA kan mange husholdninger redusere strømforbruket sitt med 30-40 %. Det utgjør mellom 7 500 og 10 000 kroner i året i strøm. For å vite hvordan man mest effektivt kan spare strøm, er det greit å vite hva som bruker mest strøm i hjemmet. 

For en familie på fire, med et gjennomsnittlig forbruk i året på 25 000 kWh og strømpris på 1,-/kWh (inkl. nettleie og offentlige avgifter), bruker man ca:

  • 15 000,- på oppvarming i året
  • 3 750,- på varmtvann i året
  • 3 750,- på elektriske apparater i året
  • 2 500,- på belysning i året

Tidsstyring kan spare deg 3000,- i året

Et av de enkleste og billigste tiltakene for å spare penger på oppvarming er å bruke tidsstyring til å regulere varmen etter hvilke tidspunkt du er boligen. Ved å la styringssystemet skru ned temperaturen på natten når du sover og når du er på jobb, kan du spare 20 % av forbruket som går til oppvarming. I kroner utgjør dette 3000 kroner i året. Vet du hva det beste er? Et koblingsur koster bare et par hundrelapper!

Bytt dusjhode og halver varmtvannforbruket

En dusj med et raust dusjhode bruker rundt 16 liter vann i minuttet. Dusjer du i 10 minutter hver dag, koster det fort 2 730 kroner i året. Hvis alle i familien dusjer like lenge hver dag blir det kostbart i lengden.

Et godt tips er å montere sparedusj. Sparedusj koster ikke så mye, det er enkelt å montere og du kan spare halvparten av forbruket som går til varmtvann.

Velg riktige lyspærer

Mange er flinke til å skru av lys i rom som ikke er i bruk, men du kan gjøre store besparelser når lyset er på også. 

Kjøp sparepære eller LED-pære neste gang du bytter lyspære. Foto: Mari Lind Aronsen

Sparepærer og LED-pærer bruker 80 % mindre energi enn den tradisjonelle glødepæren, og 50 % mindre energi enn halogenpærer. Sparepærer egner seg godt for stemningsbelysning og har en levetid på opp til 10 år. LED-pærer er den mest bærekraftige lyskilden med en levetid opp til 20 år. Neste gang du kjøper lyspærer, velg det mest energieffektive alternativet, enten sparepærer eller LED-pærer.