På den nylig gjennomførte Høstkonferansen oppfordret sentrale kunder Statnett til å utvikle større effektivitet i sentralnettet og legge til rette for et tettere bransjesamarbeid. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

Effektivitet, bransjesamarbeid, nett i Nord-Norge og nettkostnader. Det var noen av temaene Toini Løvseth og Wenche Teigland tok opp med Auke Lont under Statnetts Høstkonferanse.

Kilde: Statnett

Under konferansens siste programpost var det konserndirektør Wenche Teigland i BKK Nett og nordisk energidirektør Toini Løvseth i Alcoa som i samtale med Statnetts konsernsjef Auke Lont fikk anledning til å ta opp problemstillinger på vegne av nettkundene.

-Vi må gjøre ting på en annen måte
-Nå nærmer vi oss å ha på plass neste generasjon sentralnett, som vi snakket om i 2010. Det har gått fort, og vi må stille spørsmål ved om det har gjort at kostnadene har blitt høye. Nå står vi overfor en annen type prosjekter, med reinvesteringer og færre store ledningsprosjekter, og da må vi gjøre ting på en litt annen måte, mente Lont da Teigland utfordret ham på nettkostnader og konkurransen fra mikrogrid. –Vi ser konkurransen og har en uttalt strategi om å flate ut veksten i nettkostnader for vanlige forbrukere. Den totale summen på de ulike nettnivåene kan bli for stor sammenlignet med de alternativene forbrukerne etter hvert kan få. Her må vi samarbeide og finne løsninger over nettgrensene.

Hvem skal betale?
Løvseth tok opp tarifføkningen for industrien, og refererte signaler om at tarifføkninger står i veien for industriinvesteringer. – Når vi ser framover, er det ikke alminnelig forsyning som driver frem de største delene av nettinvesteringene. Det er industri og kraftproduksjon. Da er det ikke bærekraftig over tid at alminnelig forbruk tar så stor del av regningen. Samtidig må vi finne en modell som tar hensyn til industrien. Vi er ikke tjent med nedleggelser, understreket Lont.

Koordinerer planer i Finnmark
Løvseth stilte også spørsmål om nettutvikling i Finnmark. –Jeg opplevde det som et nederlag å søke om fritak for tilknytningsplikten i Finnmark. Derfor satte vi i gang prosjektet «Næring og Nett i Nord», der vi leter etter nettløsninger som både utløser forbruk og kraftproduksjon, fortalte Lont. –Vi har sett at det er et høyt aktivitetsnivå, og det vil vi bidra til å knytte sammen med den fantastiske vindressursen som finnes i Nord-Norge – innenfor vårt mandat.

Trenger godt samarbeid på tvers av nettnivåene
Teigland var opptatt av grensesnittet mellom Statnett og de regionale netteierne. Lont understreket at Statnett ikke hadde noe ønske om å nå «inn til kjøleskapene til folk», men at god kommunikasjon på tvers av nettnivåene er en forutsetning for å lykkes med en effektiv drift av kraftsystemet. -40% av kraftproduksjonen mates inn på lavere nettnivå enn sentralnettet. Vi trenger å utnytte fleksibiliteten blant forbrukerne. Vi trenger effektiv utveksling av informasjon og utvikle nye samarbeidsmodeller for å sikre strømforsyningen og løse flaskehalsutfordringer på en effektiv måte, mente Lont.

Økt behov for forbrukerfleksibilitet
Løvseth pekte på at forbrukerfleksibilitet kunne erstatte dyre utbygginger, og lurte på om nettselskapene hadde kommet for sent i gang. –Vi har ikke bygget for mye, men vi kunne ha hatt en mer langsiktig plan for å tilknytte ny produksjon og nytt forbruk. Det er stor interesse både fra mulige investorer i vindkraft og i datasentre. Men nå er timingen rett for å utvikle løsninger for å utnytte fleksibilitet og alternativer til nytt nett, sa Lont.