Havnedirektør Johnny Breivik, Ingrid von Streng Velken, konserndirektør Innovasjon og Utvikling i BKK, administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad. (Foto: BKK)

- Dette er svært gledelig og helt avgjørende for at vi skal kunne sette i drift Europas største landstrømanlegg i Bergen i 2020, sier havnedirektør Johnny Breivik og konserndirektør Innovasjon og Utvikling i BKK, Ingrid von Streng Velken.

Kilde: BKK

Bergen er Norges største cruisehavn, og den fjerde største cruisehavnen i Nord-Europa med 342 cruiseanløp i 2018. 

I september i år etablerte Bergen Havn og BKK et felles selskap med mål om å bygge det første landstrømanlegget til cruise i Bergen. Tirsdag 4. desember ble det kjent at Enova gir 50 millioner kroner i investeringsstøtte til anlegget som koster ca. 120 millioner kroner.

–  Å tilby landstrøm til cruise gir store utslippsreduksjoner og er et viktig signal om at Norge ønsker en utslippsfri skipsfart. Vi har satt oss et ambisiøst mål om å ha det første landstrømanlegget til cruise i Bergen i drift i 2020. Anlegget skal kunne forsyne tre cruiseskip med strøm samtidig. Med støtte fra Enova er det bare å brette opp ermene og starte detaljprosjektering og anbudsprosess, sier Breivik. 

Erstatter fossil energi med elektrisitet  
BKK er et ledende fornybart energikonsern med vannkraftproduksjon og strømnett som kjernevirksomhet. I høst etablerte konsernet Elektrifisering som en egen satsing for å øke farten i energiomstillingen fra fossilt til fornybart.  
–   BKK vil utvikle, eie og drifte infrastruktur for elektrifisering, gjerne sammen med andre. Samarbeidet med Bergen Havn er et godt eksempel på dette. Sammen kan vi utgjøre en forskjell og bidra til en raskere overgang fra fossil til fornybar energibruk innen maritim transport. Bergen trenger landstrøm og vi er glade for at Enova ønsker å bidra. Det gir prosjektet fart i riktig og nødvendig retning, sier Velken.