Norfunds samarbeid med Scatec Solar om utbygging av solenergiparker trekkes fram i rapporten. (Foto: Norfund)

Med en sterk klynge av bedrifter slår Norge nabolandene Sverige og Danmark i investeringer på fornybar energi i utviklingsland. Men Norge har noe å lære om hvordan investeringer i fattige land kan styrkes.

Av: Jan Speed , Bistandsaktuelt

Dette går fram av en ny rapport laget av Multiconsult på oppdrag av Zero, Norfund og Solenergiklyngen. De har alle i lengre tid drevet lobbyvirksomhet for å få til bedre norske garantiordninger for investeringer innen fornybar energi.

Hovedfunnet i rapporten er at Norge i dag har langt flere bedrifter enn våre naboland med betydelig ekspertise og erfaring innen utvikling og investering i fornybar energi i utviklingsland. En klynge med betydelig potensiale vokser nå fram, heter det i rapporten. Det består av alt fra store selskaper som Statkraft, SN Power og Scatec Solar, til mindre kjente selskaper som Empower New Energy, Bright Products og Kube Energy.

Politisk prioritering

Norfund-eide SN Power og private investorer har investert rundt 24 milliarder kroner i fornybar energi siden 2005. Over 18 milliarder av dette står SN Power for.

Multiconsult mener at en av driverne for utviklingen av klyngen er «en sterkere politisk prioritering av investeringer i fornybar energi gjennom Norfund enn våre naboland har gitt til sine tilsvarende investeringsfond».

– Tilgang på energi er avgjørende for at fattige land skal kunne få nødvendig vekst. Norfund setter stor pris på at flere norske fornybar energi-aktører viser interesse for utviklingsland og har fått erfare at det er mulig å få god avkastning på slike investeringer, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund i en pressemelding.

Garantiordninger

I statsbudsjettforliket ble regjeringspartiene og KrF enige om at regjeringen skal utrede ulike modeller for en egen garantiordning for investeringer i fornybar energi i utviklingsland, fram mot revidert statsbudsjett.

– Det er svært interessant at Danmark har lykkes i å mobilisere flere pensjonsfond inn i investeringer i fornybar energi, gjennom et felles fond støttet av garantier. Svenskenes bruk av delvis bistandsfinansierte garantier, er også noe Norge bør kunne lære av, sier Trine K. Berentsen, leder i Solenergiklyngen i en pressemelding.

– Denne rapporten gir et godt grunnlag til en slik utredning, som vi håper og tror vil føre til opprettelsen av en ny garantiordning, som kan mobilisere større investeringer, sier Marius Holm, leder i Miljøstiftelsen ZERO.

Vannkraft henger etter

De senere årene har det vært mest fokus på norske ren energi prosjekter innen sol- og vindkraft, mens vannkraftutbyggere har jobbet mer i det stille. På et seminar om «Norsk vannkraft i Afrika» ble det påpekt av vannkraft fortsatt har fordeler når det gjelder pris og stabilitet. 

– Afrika har 12 prosent av verdens vannkraftpotensial, fortalte fagdirektør Morten Svelle i Utenriksdepartementet.

–  Vannkraft har stor potensial, men er lite utnyttet. Det finnes hyllemeter med utredninger, likevel skjer det lite på bakken, sier Svelle. Framover økes den norske innsatsen for å øke antall vannkraftprosjekter i Afrika.

Norge støtter nå nye vannkraftprogrammer både i regi av Den afrikanske utviklingsbanken og Verdensbanken for å få framgang på vannkraftutbyggingen.

Statseide SN Power har investert i vannkraft i Uganda og Zambia. De er også i ferd med å gjøre ferdig planer for et 147 megawatt vannkraftanlegg på Ruzizi-elven på grensen mellom Rwanda og DR Kongo. Norad har finansiert forprojektet med nærere 40 millioner kroner.