For å sette større fart mot den digitale fremtiden inngår Statnett FoU-avtale Cognite. (Illustrasjonsfoto: Rejlers)

Setter større fart mot digital fremtid

Digitalisering av kraftsektoren pågår, og dette bidrar til å effektivisere måten vi jobber på og gjør oss mere kostnadseffektive. Statnett øker nå takten og velger å samarbeide tett med Cognite.
Torsdag, 20 desember, 2018 - 09:13

Kilde: Statnett

Statnett har signert en FoU-avtale med Cognite for å få fortgang i etableringen av det digitale fundamentet som er grunnleggende for den digitale transformasjonen.

 - Cognite har mere riktig kompetanse og har arbeidsmetodene på plass for å kunne bidra sterkt i digitaliseringen av Statnetts prosesser, sier Peer Olav Østli, konserndirektør IKT i Statnett.

I første omgang skal Cognite bidra til å få digitalisert anleggsforvaltningen av Statnett.

-Vi eier og forvalter over 11.000 km med høyspentledninger, flere mellomlandsforbindelser med kabler og 150 stasjoner med svært mange kritiske komponenter, og ved å digitalisere forvaltningen av disse vil vi kunne både effektivisere driften og også bidra til en sikrere strømforsyning, forklarer Østli.

Cognite skal også bidra til å digitalisere prosessene rundt tilknytningssøknader.

 -Vi opplever en sterk økning i antall forespørsel om tilknytning over det ganske land, svært mange aktører vurderer tilknytning av nytt forbruk på flere steder og hver av disse må utreder og krever analyser, sier Østli. -Kan vi få til en enklere og mere digitalisert prosess knyttet til disse forespørslene vil vi både spare tid og ressurser hos oss og hos aktørene selv.

Cognite har jobbet tett med olje- og gassektoren, og er kjent med komplekse prosesser som også gjenspeiles i kraftsektoren. Statnett og Cognite vil jobbe tett sammen under kontraktsperioden, og med det vil også arbeidsmetodene internt i Statnett dreies mere over på datastyrte beslutninger.

På forsiden nå

9 prosent av kraften er «fornybar» hvis man ikke kjøper opprinnelsesgarantier.
Generalforsamlingen i Sunnfjord Energi Holding vedtok onsdag full fusjon med BKK.
NVE vil at kundene skal få tilbake pengene automatisk.
Siri Langangen (44) er ansatt som ny HR-direktør i Statkraft. Hun kommer fra stilling som seksjonsleder i HR i DNB.
En større del av nettselskapenes inntekter skal gjøres avhengig av effektivitet.
Kartlegging av fugletrekk med spesialiserte fugleradarer kan forhindre fugledød i de nye, store vindkraftutbyggingene. Men NVE er tilbakeholdne med å sette krav.
Rainpower har av Statkraft fått i oppdrag å levere elektromekanisk utrustning til Løkaunet kraftverk og Vesle Kjela kraftverk.
Statkraft ber NVE endre regelverket for markedsmanipulasjon for å kunne utnytte arbitrasjemulighetene mellom de ulike markedene bedre.
Statnett og Svenska utvikler IT-løsninger for en ny nordisk balanseringsmodell for det nordiske synkronområdet.
Det ble i 2018 meldt inn 494 elulykker. 143 ble skadd, men ingen døde.
Enova får en milliard kroner til et nullutslippsfond for næringstransport, og innfører støtteordning for kjøp av batterielektriske varebiler.
Splittingen av interesse- og arbeidsgiverpolitikken i KS Bedrift har gjort at Distriktsenergi og KS Bedrifit Energi på ny vurderer å slå seg sammen.
Erik Knive (48) er ansatt som administrerende direktør i SN Power. Han tiltrer stillingen 1.juli.
Statnett har til hensikt å inngå avtale med Bouvet om utvikling og forvaltning av systemløsninger, ifølge Bouvet.
Opposisjonen ville ha naturressursskatt til vindkraftkommunene og ikke veldedige gaver, men nådde ikke fram. Hjemfall for vindkraft og kommunalt veto ble også stemt ned.
Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
Men beskyldningen om dette gjorde at vindkraftmotstanderne kunne avfeies som gale, ifølge aksjonsgruppa mot vindkraft på Frøya.
En robot som reduserer behandling av meldinger i Lyse Elnett fra flere uker til noen få minutter kan gi rundt 400 000 kroner årlig i reduserte kostnader.
Danske Ørsted er valgt til å bygge en havvindpark på 1100 MW utenfor kysten av New Jersey.
Jacobsen Elektro sliter økonomisk og har innført betalingsstopp. Arbeid legges ned flere steder i landet, blant annet på to Statnett-stasjoner.
Solkraft, vindkraft og batterier kan få verden på riktig vei mot togradersmålet, men etter 2030 kreves andre teknologier, ifølge en ny analyse fra BloombergNEF.
Om alle bygningene i Oslo får solceller på taket, vil etterspørselen etter effekt antakelig øke, selv om energiforbruket går ned, ifølge Statnett.
Men LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke gripe inn.
Over halvparten vet ikke hvor mye strøm de bruker fra måned til måned. Likevel mener 6 av 10 at de betaler for mye, ifølge undersøkelse.