NVE har vedtatt flere endringer i forskrift om kontroll av nettvirksomhet. Vedtaket vil blant annet føre til lavere avkastning for nettselskapene. (Foto: Statnett)

NVE vedtok før jul flere endringer i forskrift om kontroll av nettvirksomhet. Endringene innebærer blant annet reduksjon av referanserenten og økning i KILE-satsene for husholdningskunder.

Kilde: Energi Norge

Forslag til endringene i forskriften om kontroll av nettvirksomhet ble sendt ut på høring av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sommer. Forslaget inkluderte blant annet endringer i KILE-satsene, som vil si kostnader for nettselskapene når strømmen ikke blir levert, og referanserenten, som er med på å justere nettselskapenes samlede avkastning.

Energi Norge og medlemmene sendte i høst inn sitt høringssvar til direktoratet, hvor det ble rettet motstand mot flere av forslagene. Nå er vedtaket klart og NVE går dessverre mot flere av anbefalingene.

Redusert økning

NVE har vedtatt at det blir en økning i KILE-satsene for husholdningene, men satsene for strømbrudd på mindre enn to timer er redusert med om lag 30 prosent sammenlignet med hva som i utgangspunktet var foreslått.

– Det er fornuftig av NVE å redusere denne økningen, selv om Energi Norge håpet på en større reduksjon og at dette også gjaldt strømbrudd på over to timer, sier næringspolitisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge.

Må bevare forutsigbarheten

I referanserenten har NVE endret den nøytrale realrenten i egenkapitalleddet fra 2,5 prosent til 1,5 prosent. Kredittpremien skal fastsettes basert på et vektet gjennomsnitt av kraftkurve 1-3 fra Nordic Bond Pricing, noe som isolert sett fører til en liten økning i gjeldsleddet. Til sammen medfører dette en reduksjon i referanserenten med 0,4 prosentpoeng.

– Nettselskapene har argumenter mot denne endingen og Energi Norge mener at NVE burde ha beholdt referanserenten på dagens nivå. Det er viktig for å bevare forutsigbarhet og stabilitet for investorer i nettinfrastruktur også i årene som kommer. Det generelle rentenivået er stigende og NVE burde avvente å endre referanserenten og heller gjøre en ny vurdering neste år, sier Svartsund.

Endringene i referanserenten trådte i kraft 1. januar 2019 og får virkning fra og med inntektsrammene for 2019. Endringene i KILE vil først tre i kraft fra 1. januar 2020 og få virkning fra og med tillatt inntekt for 2020.