Ved hjelp av kunstig intelligens kan eSmart Systems’ programvare kjenne igjen komponenter og avdekke feil i strømnettet.

Equinor Energy Ventures og Nysnø investerer i det norske teknologiselskapet eSmart Systems, verdensledende innenfor utvikling av programvare for energibransjen med hovedvekt på kunstig intelligens. I

Kilde: eSmart Systems

Investeringen er på totalt 150 MNOK, ledet av Equinor Energy Ventures sammen med Nysnø Klimainvesteringer og eksisterende aksjonærer i eSmart Systems, inkludert Kongsberg Digital.

«Vi er svært fornøyde med å ha disse selskapene ombord som aksjonærer og partnere for å oppfylle vår felles ambisjon om å drive eSmart Systems videre og oppover til verdens ledende teknologiselskap i vårt marked», sier Knut H. H. Johansen, grunnlegger og administrerende direktør i eSmart Systems.

eSmart Systems utvikler kunstig intelligens basert på maskinlæring, blant annet for automatisk gjenkjenning av komponenter og feil i kraftnett. Dette gir nettselskapene bedre innsikt, høyere effektivitet og kan redusere drift- og vedlikeholdskostnader. 

«Vi ser på dette som en god investering for Equinor Energy Ventures-fondet. eSmart Systems kan vise til lang erfaring og har en imponerende kundeliste. De er også en kunnskapspartner for Equinor som helhet når det gjelder dataanalyse og maskinlæring med åpenbare synergier på plattformarkitektur og inspeksjon av infrastruktur i energiindustrien», sier Gareth Burns, visepresident i Equinor og administrerende direktør i Equinor Energy Ventures.

Posisjonert for internasjonal ekspansjon

Finansieringen styrker eSmart Systems’ mulighet for å skalere forretningsdriften internasjonalt og øker utviklingskapasiteten. En ny investeringsrunde vil bli vurdert på et senere tidspunkt.

«Vi er veldig glade for å støtte et verdensledende norsk cleantech selskap i internasjonal ekspansjon. Kombinasjonen av høy kompetanse innenfor kunstig intelligens og dataanalyse, og lang erfaring fra utvikling av programvare for energibransjen gjør at eSmarts produkter er posisjonert for å håndtere noen av de viktigste utfordringene knyttet til fremtidige globale energisystemer», sier Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø Klimainvesteringer.

«Sterke partnerskap er essensielt i næringslivet. Større muskler, bredere kunnskap og den rette kombinasjonen av partnere vil gjøre det mulig for eSmart Systems å realisere det store potensialet i sine løsninger, og vi gleder oss til å se hva vi kan skape sammen», sier Hege Skryseth, president for Kongsberg Digital.

De siste 4 årene har eSmart Systems jobbet intensivt for å utvikle kunstig intelligens for energibransjen basert på en industriell og skalerbar skyarkitektur.

«I løpet av det siste året har vi fått svært god respons i markedet på to produktområder – analyse av strømnettet fokusert på automatisk feildeteksjon, og vår programvare knyttet til energieffektivitet med økt bruk av distribuerte energiressurser», sier Knut H. H. Johansen.