Norsk Vind Energi har solgt Måkaknuten vindpark til sveitsiske ewz.

Zürich kommunes energiselskap, ewz, har et strategisk mål om en 100% fornybar energiproduksjon i sin portefølje. Derfor kjøper ewz Måkaknuten vindpark i Gjesdal og Bjerkreim kommuner. Norsk Vind Energi AS skal bygge og drifte vindkraftverket.

Kilde: Norsk Vind Energi

Måkaknuten vindpark er et av prosjektene i den såkalte Bjerkreimsklyngen. Estimert produksjon fra vindparken er omtrent 350 millioner kWh per år. Dette tilsvarer forbruket til omtrent 17 000 husholdninger.

– At ewz kjøper vindkraftverket betyr at prosjektet etter en lang utviklingsprosess endelig kan realiseres. Byggingen starter umiddelbart, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind Energi AS.

I 2019 vil det bygges veier, oppstillingsplasser og fundamenter, og de 22 vindturbinene vil være klare til full drift i slutten av tredje kvartal av 2020.

Arbeidsplasser og skatteinntekter

Utbyggingen vil sysselsette flere hundre årsverk, og betyr i tillegg løpende leveranser av varer og tjenester fra næringslivet i regionen. I driftsfasen er det et forventet behov for omtrent fem årsverk med lokal tilhørighet. Vindkraftverket vil også gi begge vertskommunene skatteinntekter i hele driftsperioden.

ewz kåret til mest bærekraftige energiselskap i Sveits

I samsvar med Zurich kommunes plan om å redusere utslipp, satser ewz sterkt på fornybar energi, og ble kåret til det mest bærekraftige energiselskapet i Sveits i 2018. Kåringen ble gjort av det føderale sveitsiske kontoret for energi, SFOE.

– Ved kjøp av Måkaknuten vindpark kan ewz gjøre et stort og viktig strategisk steg i forhold til sin ambisjon om 100 % fornybar energiproduksjon i sin portefølje. ewz har vært aktive i Rogaland, en region med en ekstraordinær vindressurs, siden 2010 og ser frem til å bygge videre på de positive erfaringene og videreutvikle gode relasjoner til lokale og regionale samarbeidsparter i årene som kommer, uttaler Hans Gunnervall, Head of Transactions.

Utslippskutt og klimamål

Utbygging av vindkraft er i tråd med Paris-avtalen og FNs klimapanels målsetting om nødvendige utslippskutt frem mot 2030.

– Vi er glad for at også Måkaknuten vindkraftverk nå realiseres som et viktig bidrag til å redusere utslipp av klimagasser og som et svar på en økende etterspørsel etter ren, fornybar energi i hele Europa, sier Per Ove Skorpen.