Aktørene i CO2-markedet tolker Storbritannias Brexit-vedtak som at CO2-prisen vil holde seg sterk eller stige videre. (illustrasjonsfoto: Entelios)

Prisen på utslippsrettigheter har steget kraftig den siste uken. Akkurat nå er det den sterkeste prisdriveren for nordisk kraft.

Det er Entelios som skriver dette i sin ukentlige kraftpriskommentar. Parlamentet i Storbritannia har vedtatt at de ikke skal gå ut av EU uten en avtale. Det gjør at sannsynligheten for en såkalt «Hard Brexit», altså at Storbritannia forlater EU uten en avtale, er minimal.

Markedene følger hverandre
Aktørene i CO2-markedet tolker Storbritannias vedtak som at CO2-prisen vil holde seg sterk eller stige videre. Dette bidrar til å løfte de europeiske kraftprisene. Prisoppgang i Europa betyr prisoppgang i Norden. 2019 prisene i Norden er nå på samme nivå som i 2018. Det vil si nesten 44 €/MWh i snitt for året.

Påskevær med bismak
Et høytrykk har etablert seg i Norskehavet. Det innebærer pent, men kaldt vær i Norden. Fremover ser høytrykket ut til å etablere seg rett over Skandinavia. Dette vil gi fortsatt pent og tørt vær, med lite vind. Selv om dette kommer til å smake veldig godt i hytteveggen neste uke, betyr det også at det svekker ressursbalansen og gir støtte for høyere strømpriser fremover.