Bislett stadion i Oslo er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatteri. (Foto: Frøydis Skattum/Kultur- og idrettsbygg)

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler.

Anlegget er det første av sitt slag i Norge og er på totalt 109 kWh, fremgår det av en pressemelding fra Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune.

– Energilagringssystemet som er etablert på Bislett stadion vil gi oss en langt bedre utnyttelse av energiproduksjonen fra solcellepanelene, og styringssystemet vil bidra til å redusere energibruken, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og Idrettsbygg.

Energilagringsystemet kommuniserer med solcelleanlegget. Etter installasjon av batterier, vil overproduksjonen av sol-strøm starte opp ladesyklusen til batteriene som kan benyttes enten til å justere energitoppene, eller på de mest belastede tidspunktene som under arrangement hvor det brukes ekstraordinært mye strøm.

I tillegg er anlegget på Bislett stadion spesialtilpasset slik at det kan benyttes som reservekraft hvis strømmen går.

Med energilagring og et godt styringssystem på plass, vil energibruken kunne styres etter når det er behov for å bruke energien på stadion. Batterianlegget og styringssystemet er levert av Eaton, og består av gjenbrukte batterier fra Nissan Leaf.

– Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge.

Solcelleanlegget på Bislett stadion ble etablert sommeren 2018. Det er på 1100 m2 og dimensjonert for å produsere drøye 150 000 kwh per år. Solcelle-modulene er plassert mellom takbjelkene på tribunetakene og er ikke synlige fra gateplan.

Inne på stadion er det etablert en skjerm som viser hva solcelleanlegget produserer av strøm.

Prosjektet har fått støtte fra Oslo kommunes Klima- og energifond med kr 3,68 millioner kroner.

Det er teknisk personell hos Abmas Elektro som har utført arbeidet både ved installasjon av solcelleanlegget og installasjonen batterilagringsystemer.

Oslo er europeisk miljøhovedstad 2019

Oslo skal halvere klimagassutslippene innen 2020 og bli en nullutslipps-by innen 2030. For å nå dette målet er det viktig at det legges til rette for at flere kan utnytte kortreist fornybar energi som solenergi representerer.

Sentrale miljøtiltak på Bislett stadion

  • Varme og strøm til stadion er fra fornybare kilder (grønne sertifikater)
  • Det er gjennomført tiltak for å kutte i energiforbruket
  • Solcelleanlegg – 1100 m2 med høyeffektive solcellepaneler
  • Eget batterianlegg for energilagring
  • Kildesortering