Her viser kvalitetsleder i Eidsiva Nett, Jan Brede Knutsen hvordan de klarer å holde oversikt over strømnettet ved hjelp av digitale kart. (Foto: Powel)

Eidsiva Nett har gjennomført en digital opprydning på 84 000 strømmaster og hevet kvaliteten på kartene sine på centimeternivå. Det kan bidra til å redde liv.

-Vi er imponert over den jobben Eidsiva har gjort. De har kastet seg over jobben og lagt ned mye ressurser. Det er en utfordring å få andre energiverk til å prioritere dette. Der er Eidsiva helt unike, sier fylkeskartsjef i Hamar Håkon Dåsnes. Kartsjefen presiserer at jobben er spesielt viktig i forhold til luftfartshinder, ifølge en pressemelding.

– Her trengs det bedre detaljeringsnivå på kartene. Luftambulansen må få jobben gjort og da er det viktig å vite hvor luftspennene til strømmastene er, slik at de unngår å treffe. De må kunne stole på kartene de bruker. Det er utrolig viktig, sier Dåsnes.

Eidsiva Nett AS har i løpet av de siste årene gjennomført en stor digital opprydning i dokumentasjonen av sine strømmaster og så langt flyttet hele 84 000 stykker. Dette for at den fysiske- og den digitale plasseringen i kartet skal være den samme.

– En god del av dokumentasjonen er laget ut ifra håndtegnet kart, som er blitt digitalisert. Det har ført til mange unøyaktigheter. Enkelte strømmaster var plassert 30 meter feil, andre master som var registrert i kartet eksisterte ikke i virkeligheten. Vi har faktisk slettet 10 000 master, sier kvalitetsleder i Eidsiva Nett, Jan Brede Knutsen.

Automatiserte jobben med spesialutviklet dataprogram

Store deler av oppryddingsjobben er blitt gjennomført ved hjelp av et spesialutviklet dataprogram fra Powel. Skriptet har gjort det mulig å automatisere betydelige deler av oppryddingsjobben. I tillegg er det benyttet mange GIS-analyser.

– Skriptkjøringen rettet opp feil med en nøyaktighet på 31 centimeter og effektiviserte oppryddingsjobben vår med 90 prosent. Selve utviklingsjobben var krevende, men nå kan vi gjenbruke koden også i andre prosjekter vi ønsker å gjennomføre, sier kvalitetsleder Knutsen.

Oppryddingsjobben er ikke blitt gjennomført bare på strømmaster over bakken, men også ledningsnettet under bakken. Dette er spesielt viktig i forbindelse med store bygge- og anleggsprosjekt.

– Vi hadde nettopp et møte med Nye veier. De sliter med dårlige kartgrunnlag og har etterlyst høyere kvalitet, sier fylkeskartsjef, Dåsnes.