SSB-rapporten fra 1. kvartal 2019 viser at strømprisene for husholdninger fortsatt holder et høyt nivå. (Illustrasjonsfoto: Istad)

Strømprisen var 30 prosent høyere i første kvartal i år enn i samme kvartal i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 55,2 øre/kWh i 1. kvartal 2019. Det er på samme nivå som de to foregående kvartalene som begge var kvartaler med svært høy strømpris. Sammenlignet med 1. kvartal i 2018 var det en oppgang i prisen på 30 prosent, ifølge pressemelding fra SSB.

NVE peker i sin kvartalsrapport over kraftsituasjonen på at det spesielt var i januar strømprisen var høy. Det forklares blant annet med høye priser på CO2-kvoter, gass og kull som påvirket kraftprisen på kontinentet og at det var et betydelig hydrologisk underskudd i Norge ved inngangen til kvartalet. I februar og mars var strømprisen lavere sammenlignet med januar.

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 124,3 øre/kWh i 1. kvartal 2019. Dette er en økning på 17 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2018. Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 44,4 prosent, nettleien 24,5 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 31,1 prosent.

Kontrakter med variabel pris dyrest

Husholdninger med kontrakter med variabel pris hadde den dyreste kontraktstypen i 1. kvartal 2019 med en gjennomsnittlig strømpris på 63,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. For husholdninger med kontrakter tilknyttet elspotprisen, som er den vanligste kontraktstypen, var gjennomsnittlig strømpris på 53,1 øre/kWh. Husholdninger med eldre fastpriskontrakter hadde kontraktstypen med lavest pris i 1. kvartal på 34,6 øre/kWh. Få husholdninger har strøm gjennom fastpriskontrakter, og disse kontraktene utgjør en veldig lav andel av totalt strømforbruk.