En analyse gjennomført av NUPI peker blant annet på at nøkkelen til å forbedre og håndtere IKT-sikkerhet og hendelser i kraftbransjen kan styrkes gjennom et bedre organisert internasjonalt samarbeid. (Illustrasjonsfoto: Rejlers)

Samarbeid er nøkkelen til å forbedre og håndtere IKT-sikkerhet og hendelser i kraftbransjen, konkluderer ny rapport fra NUPI.

NUPI har sett på utfordringer knyttet til digitalisering, privatisering og globalisering av kritisk infrastruktur, som kraftsystemet, ifølge en pressemelding fra NVE.

Forskingsprosjektet fant at små nasjoner som Norge og Finland har et konkurransefortrinn i form av tillit og samarbeidspotensial. Eksempler på gode samarbeidsarenaer er samarbeidet mellom NVE og KraftCERT og det nordiske beredskapssamarbeidet gjennom NordBER.

På den andre siden sliter små land med kapasitetsbegrensninger når det gjelder hendelseshåndtering.

NUPI peker på tre trender som utfordrer kritisk infrastruktur:

  • Kritisk infrastruktur blir i økende grad digitalisert, og sikkerheten til kritisk infrastruktur dreier seg stadig mer om IKT-sikkerhet. 
  • De kritiske funksjonene befinner seg ofte i private hender, men viktigheten de har for moderne stater gjør at sikkerheten handler om mer enn økonomiske tap.
  • Kritisk infrastruktur er i økende grad sammenkoblet og globalisert: kraftledninger og kommunikasjonsnett spenner over landegrenser. 

I rapporten pekes det blant annet på betydningen av å samarbeide om IKT-sikkerhet over landegrenser, og behov for å iverksette overordnede regulatoriske tiltak samt styrke relasjonene med private aktører i IKT-markedet.

I analysen er det gjort sammenligninger av IKT-sikkerheten i Norge, Finland og Storbritannia. Av dette fremgår det at, til forskjell fra de nordiske landene, er arbeidet med IKT-sikkerhet mer sentralisert i Storbritannia. I Norge og Finland fremstår tilsvarende som mer tillitsbasert. Begge tilnærmingene innebærer både fordeler og ulemper.

Rapporten er finansiert av NVE, Statnett og Telenor.