Ånstadblåheia
Ånstadblåheia vindpark i Sortland. Foto: Fortum

Sammen har Fortum og Nordkraft etablert vindkraftselskapet Fortum Nordkraft Vind.

Oppgaven til Fortum Nordkraft Vind DA er å utvikle nye vindkraftprosjekter på land i Norge. Det nyopprettede fellesforetaket kombinerer Nordkrafts prosjektlederkompetanse innen utvikling og utbygging av vindkraft og Fortums internasjonale vindkraftekspertise, ifølge pressemelding.

«Fortum har som mål å bygge mer vindkraft i de nordiske landene, og Norge er en viktig del av denne strategien. Med opprettelsen av Fortum Nordkraft Vind DA får vi et svært kompetent selskap som kan jobbe med å realisere nye, norske vindkraftprosjekt», sier Per Christian Kittilsen som er ansvarlig for eieroppfølging av Fortums vindkraft i Norge.

Fortum kjøpte i 2017 tre vindkraftprosjekt av Nordkraft, og Fortum eier i dag Nygårdsfjellet vindpark i Narvik og Ånstadblåheia vindpark i Sortland. Sørfjord vindpark i Tysfjord er under konstruksjon. Til sammen vil de tre vindkraftverkene ha en installert kapasitet på 170 megawatt.

Etter oppkjøpet av prosjektene i 2017 inngikk Fortum og Nordkraft en avtale som ga Nordkraft ansvaret for bygging, drift og vedlikehold av vindkraftverkene. Det er altså Nordkraft som har utviklet prosjektene og hatt prosjektledelsen under byggingen av Ånstadblåheia og Sørfjord vindkraftverk.