Studier NBBL har gjennomført viser at grønn rehabilitering av eksisterende bygg både er lønnsomt for miljø og økonomi. Borettslag og sameier har et enormt potensiale for energisparing. (Foto: Nadia Frantsen)

Boligselskapene har potensiale til å redusere energibruken tilsvarende ett års forbruk av elektrisk energi i Oslo, ifølge Kommunekraft AS.

 

To helt nye studier viser et potensiale for energibesparelser ved energirenovering av borettslag og sameier på hele 9 TWh innen 2030. Det betyr at boligselskapene har et potensiale til nesten å oppfylle hele Stortingets mål om 10 TWh reduksjon innen 2030, ifølge en pressemelding fra NBBL.

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), har i samarbeid med BJERG Arkitektur som er danske spesialister på energirenovering, fått beregnet klimaeffekten av energibesparelser i boliger fra 1960 til 1980-årene. Denne modellen har blitt brukt i Danmark, og NBBL har nå testet den ut på to norske borettslag.

Studieobjektene er et borettslag i Arendal fra 80-tallet og et borettslag i Trondheim fra 60-tallet, v/henholdsvis Arendal boligbyggelag og Boligbyggelaget TOBB. Det kom frem at energisparepotensialet på levert energi til bygningene var 82% og 85% i tillegg til en CO2-besparelse på ca. 83%.

Grønn rehabilitering lønner seg

– Disse tallene viser at rehabilitering av eksisterende boligmasse lønner seg. Grønn rehabilitering er kort fortalt billigere for beboerne enn å reparere det absolutt nødvendige på bebyggelse med høyt energiforbruk og høye energiutgifter, sier Laila Marie Bendiksen, advokat i NBBL. Hun har vært NBBLs prosjektleder i mulighetsstudiet.

NBBL og boligselskapene gjør Norge «Paris proof»

Stortinget har vedtatt et mål om å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030.

– Boligbyggelagene som er tilsluttet NBBL forvalter ca. 530.000 boliger i over 13.400 boligselskap. NBBLs analyse viser at det er et stort potensiale for energieffektivisering i disse byggene. Vi kan til og med være en viktig og nødvendig bidragsyter for å oppnå målene i Parisavtalen, sier Bendiksen.

Enova må prioritere blokkbebyggelse

Støtte til energitiltak gjennom Enova-tilskuddet går i stor grad til den enkelte boligeier. Samtidig bor 1 av 4 husholdninger i blokk. Boligselskapene kan være med på «klimadugnaden», men må ha rammevilkår som bidrar til det. Derfor foreslår NBBL at:

  • Borettslag og sameier må defineres som en egen målgruppe i Enovas systemer.
  • Enova må tilby alle boligselskaper et gratis mulighetsstudium som forprosjekt. Det vil skaffe boligselskapene et beslutningsgrunnlag som viser hva som kan gjøres, effekten av tiltakene og kost/nytte av ulike rehabiliteringstiltak.

Bildetekst:

Studier NBBL har gjennomført viser at grønn rehabilitering av eksisterende bygg både er lønnsomt for miljø og økonomi. Borettslag og sameier har et enormt potensiale for energisparing. (Foto: Nadia Frantsen)

Bildetekst