I forbindelse med åpningen av Ånestadheia Vindpark gjorde olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg et poeng av det lave konfliktnivået ved denne utbyggingen. (Foto: Fortum)

Ånestadblåheia Vindpark i Sortland er et eksempel på at det er mulig å bygge vindkraft uten store konflikter. Dette fremgår av en undersøkelse gjennomført i slutten av mai, et halvt år etter at de første turbinene i anlegget ble satt i drift.

I forbindelse med åpningen av vindparken tidligere denne uken gjorde olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg dette til et viktig poeng, og mente at mye av årsaken til at sortlendinger er mer positive til vindkraftutbygging enn befolkningen forøvrig i landet skyldes måten arbeidet med Ånstadblåheia er håndtert på. – I dette prosjektet er dialog, planlegging og utbygging gjort på en god måte med lite konflikt, understreket han.

I undersøkelsen som er gjennomført at Kantar sier 51 prosent av befolkningen på Sortland at de er positive til vindkraftutbygging på land. Tilsvarende for landets befolkning sett under ett er 48 prosent, fremgår det av Energibarometeret til Kantar.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo i Sortland ser flere positive virkninger av å ha en vindpark i kommunen. Blant annet har utbygger Fortum benyttet lokale entreprenører i prosjektet. Samtidig bidrar vindparken til etablering av arbeidsplasser og økte skatteinntekter for kommunen, ifølge en pressemelding fra Fortum.

I Ånestadblåheia Vindpark er det 14 vindturbiner med en installert effekt på 50 MW og en årlig produksjon på 150 GWh. Vindkraftverket er utviklet av Nordkraft som solgte prosjektet til Fortum i 2017. Vindparken er bygget med Nordkraft som prosjektleder.