Statnett har ferdigstilt 63 kilometer med ny kraftledning mellom Surnadal og Snillfjord. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

Ny kraftledning mellom Surnadal og Snillfjord er ferdig bygd

Statnett har ferdigstilt den nye kraftledningen mellom Surnadal og Snillfjord.
Torsdag, 27 juni, 2019 - 10:27

Den nye 420 kV kraftledningen, kalt Snilldal-Surna, er en del av første byggetrinn av totalprosjektet Namsos-Surna. Namsos-Surna bygges for å legge til rette for Europas største landbaserte vindanlegg på Fosen, i Snillfjord og Hitra, samt øke nord-sør kapasiteten i sentralnettet og styrke den regionale forsyningssikkerheten.

- Dette er en viktig milepæl. Både fordi kraftledningen og stasjonene er bygd ferdig tre måneder før opprinnelig plan, men mest fordi dette er en viktig kraftledning for å styrke strømforsyningen langs kysten av Trøndelag og Møre og Romsdal samt legge til rette for en helelektrisk fremtid, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth V. Vardheim, ifølge en pressemelding fra Statnett.

Kraftledningen og de to transformatorstasjonene i Snillfjord og Surnadal berører kommunene Snillfjord, Hemne, Rindal og Surnadal.

Kraftledningen vil settes i ordinær drift innen 30.september i år.  

Fakta om prosjektet:

Omfang: 63 km ny 420 kV kraftledning og to nye transformatorstasjoner i Surnadal og i Snillfjord

Antall master: 172

Berører kommunene: Snillfjord, Hemne, Rindal og Surnadal

Antall grunneiere: 177

Kostnad: Forventet kostnad for første byggetrinn, som inkluderer Namsos-Åfjord og Snilldal-Surna er 2950-3090 mill. NOK

På forsiden nå

Tina Bru (33) er klar på at Norge trenger mer kraft, men er varsom med å gi signaler om økt vindkraftskatt og konsesjonsbehandlingen av NorthConnect.
Fra 1. januar er Viken største eier i Østfold Energi, men samlet får kommunene i Østfold den største aksjeposten.
Odd Emil Ingebrigtsen er utnevnt til statssekretær i Olje- og energidepartementet og Tony Christian Tiller til politisk rådgiver.
For å motivere til å utnytte fleksibiliteten i kraftsystemet.
Istad Kraft har kjøp virksomheten til Nesset Kraft, som har 18 ansatte og rundt 2400 nettkunder.
Det er ingen klare spor av utenlandsk påvirkning av vindkraftdebatten, slår SINTEF fast i en rapport på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
I Drangedal kommune i Telemark bygger Skagerak Nett landets første heldigitale transformatorstasjon. Sweco står for prosjekteringen.
Statkraft vurderer å bygge elektrolyse-anlegg, og tror potensialet kan være stort.
Etterspørselen etter komposittmaster er fortsatt lav, men et forbud mot kreosotstolper kan øke interessen, også på lavere spenningsnivåer. 
Energi Norge mener at Tina Bru er et godt valg som landets nye olje- og energiminister, og har tre ønsker til statsråden.
I uke 3 var kraftprisene halvparten så lave som tilsvarende uke i fjor. Tilsiget i kraftmagasinene var 1,7 TWh. Det er 208 prosent av normalen for uka.
Arbeiderpartiet fremmer forslag på Stortinget for å stoppe byggingen av NorthConnect.
Kanonaden, AF Gruppens svenske datterselskap, skal prosjektere og bygge veier, fundament og strømnett for Vindpark Åby-Alebo i Sør-Sverige.
Dette er saker Frp har blinket seg ut, ifølge Sylvi Listhaug (Frp).
Norwea er positiv til naturressursskatt, men avventende til spesifikke areal- og miljøavgifter.
Statnett skal bedre kapasiteten i nettet på Nordmøre og i Romsdal.
Styrene i Flesberg Elektrisitetsverk AS og Rollag Elektrisitetsverk AS har blitt enige om å foreslå for sine eiere å slå sammen virksomhetene i de to selskapene.
Og maksimal turbinhøyde.
Sveitsiske B Capital Partner AG kjøper 36 prosent av småkraftselskapet Bekk og Strøm AS (BoS).
Både Miljødirektoratet og Skattedirektoratet støtter Sanderud-utvalgets allerede forkastede forslag om at småkraften bør betale grunnrenteskatt.
- Vi har som ambisjon å være vaktbikkje og pådriver i arbeidet med å utvikle kunnskap og forståelse for betydningen av elsikkerhet.
Det ble en kort gjesteopptreden for Sylvi Listhaug (Frp) som olje- og energiminister. Fra tiltredelsen 18. desember til i dag har det gått litt i overkant av en måned.
NVE avviser Statnetts klage om at Dagmar-stormåret 2011 må være med i beregningen av KILE-norm.