Etter 13 år med planlegging har OBOS Energi åpnet Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland. Foto: OBOS Energi

Etter 13 år med planlegging har OBOS Energi startet produksjonen i Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland.

Rusdalsåni ligger i Lund kommune i Rogaland og skal produsere rundt 18 GWh per år. Dette er det niende kraftverket til OBOS. Ytterligere syv er under utbygging, og fire av disse skal settes i drift senere i år, ifølge en pressemelding fra OBOS Energi.

– OBOS Energi kjøpte prosjektet Rusdalsåni i april 2016. Da begynte vi detaljprosjektering og prosessen med å bygge. Vi er glade for at dette kraftverket endelig er i produksjon, sier Marius Asheim, daglig leder i OBOS Energi.

Rusdalsåni utnytter et fall på 206 meter og ligger i et vakkert terreng. Rørgaten er 3450 meter lang og er nedgravd i terrenget langs fylkesvei 3, Rusdalvegen. De lokale grunneierne har arbeidet med prosjektet i mange år, og de skal være involvert i den daglige driften.

Ved utgangen av 2021 skal OBOS-konsernet være selvforsynt med egenprodusert fornybar strøm. Målet er å utvikle en vannkraftproduksjon som tilsvarer 650 GWh.