Kun 9 prosent av den fornybare og rene kraft som produseres i Norge kommer norske strømkunder til gode, ifølge Ishavskraft. Foto: Troms Kraft

NVE dokumenterer at 98 % av kraften som produseres i Norge er fornybar. Likevel er det kun 9 % av norske forbrukere som faktisk betaler for ren energi.

Undersøkelser viser også at nordmenn flest tror de kjøper strøm fra fornybare kilder som vann- og vindkraft. Det er Ishavskraft som opplyser dette i en pressemelding.

– Ifølge NVEs varedeklarasjon går mesteparten av strømpengene til produsenter av kull- og kjernekraft, med mindre strømkundene kjøper strøm med opprinnelsesgarantier, sier handelssjef i Ishavskraft Tom Eirik Olsen.

De fleste nordmenn tror at de kjøper strøm fra fornybare kilder, men realiteten er at kun 9 % av norske kunder kjøper strøm med opprinnelsesgaranti. Det vil si at 91 % av norske husholdningskunder sender pengene sine til kull-, gass- og kjernekraftprodusenter uten å egentlig være klare over det, ifølge Ishavskraft

– Når nesten hele andelen av opprinnelsesgarantiene selges ut av landet kan ikke vi nordmenn lengre definere strømforbruket vårt som fornybart. Det betyr at vi må anse oss som delaktig i Europas utslipp av CO2 fra kullkraft, sier Olsen, blant annet med henvisning til uenighet om videreføring av ordningen med opprinnelsesgarantier.