Equinor-direktør Pål Eitrheim fotografert da guvernør Andrew M. Cuomo kunngjorde Equinors Empire Wind-prosjekt som vinner i delstaten New Yorks første store havvindauksjon.  Foto: Eskil Eriksen / Equinor ASA

Med Empire Wind-prosjektet vil Equinor levere 816 MW fornybar energi til forbrukerne i New York.

Det var guvernør Andrew M. Cuomo i delstaten New York som kunngjorde Equinor som vinner av Empire Wind-prosjektet, den første store havvindauksjonen i delstaten, ifølge en pressemelding fra Equinor.

Empire Wind-prosjektet vil bidra til å nå delstatens ambisiøse mål om utvikling av fornybar energi, og gi betydelige økonomiske muligheter for New York. Med dette prosjektet har Equinor posisjonert seg som en viktig bidragsyter i innsatsen for å nå delstatens mål om fornybar energi, blant annet utbygging av vindparker med en kapasitet på 9000 MW innen 2035.

Det er ventet at prosjektet vil omfatte utbygging av 60-80 vindturbiner, med en installert kapasitet på mer enn 10 MW hver. Samlede investeringer vil være på om lag 3 milliarder USD, og prosjektet skal kunne forsyne over 500.000 hjem i New York med strøm, med antatt oppstart sent i 2024.

– Vi er stolte over å få tildelt dette store havvindprosjektet utenfor kysten av New York. Empire Wind representerer et gjennombrudd for Equinors globale havvindmål, og er et viktig steg i selskapets utvikling mot å bli et bredt energiselskap. Vi har vist at vi er konkurransedyktige, i tøff konkurranse, med vårt første vindprosjekt utenfor Europa. Prosjektet vil bli det største havvindprosjektet under kontrakt i vår portefølje. Vi ser fram til å utvikle Empire Wind sammen med lokale myndigheter, lokalsamfunnene og industrien i USA, sier konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim. 

To år etter at Equinor sikret seg det attraktive lisensområdet på 80.000 acre for Empire Wind-prosjektet i New York-bukta, er selskapet valgt ut til å forhandle om langsiktige kontrakter i tråd med målene som er satt av myndighetene i New York i forbindelse med utvikling av havvindsindustrien, i sterk konkurranse med andre budgivere. Tildelingen er avhengig av at kjøps- og salgsavtalen for grønne sertifikater trer i kraft, noe Equinor ser fram til å sluttføre sammen med NYSERDA.

I tillegg har Equinor forpliktet seg til å utvikle landets første forsyningskjede for havvind for å støtte bygging, installasjon og drift av havvindprosjekter. Equinor skal også investere over 60 millioner USD i oppgradering av en havn i New York, noe som vil støtte framtidige havvindprosjekter og styrke delstaten New Yorks posisjon ytterligere som knutepunkt for havvind i USA. Equinor vil forplikte seg til å gi minst 4,5 millioner USD til stønader og utvikling av arbeidskraft i lokalsamfunnet, i tråd med målene som er satt av myndighetene i New York i forbindelse med utvikling av havvindsindustrien.

 

– Med dette har guvernør Andrew M. Cuomo befestet New Yorks status som ledende innen fornybar energi med den største enkeltstående forpliktelsen om havvindutbygging som er gjort av en amerikansk delstat noensinne, sier Alicia Barton, konserndirektør for NYSERDA.