Driftsresultatet i andre kvartal 2019 er det historisk beste i Statkraft, ifølge konsernsjef Christian Rynning-Tønnessen. Foto: Statkraft

Markedsaktiviteter og høyere kraftproduksjon løftet kvartalsresultatet i Statkraft. Oppnådde historisk godt driftsresultat i første halvår.

Statkraft oppnådde et underliggende driftsresultat på 2619 millioner kroner i andre kvartal. Dette var en økning på 1190 millioner kroner fra tilsvarende periode i fjor.  Økningen skyldtes hovedsakelig forbedret resultat fra Markedsoperasjoner og høyere kraftproduksjon, ifølge en pressemelding fra konsernet.

Gjennomsnittlig nordisk systempris i kvartalet var 35,6 EUR/MWh, en nedgang på 9 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2018. Statkrafts totale kraftproduksjon ble 12,3 TWh, en økning på 0,9 TWh.

Resultat etter skatt endte på 2123 millioner kroner. Dette er en økning på 1852 millioner kroner.

I første halvår oppnådde Statkraft et underliggende driftsresultat på 9049 millioner kroner, en forbedring på 1659 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2018. Hoveddriverne for forbedringen var høyere bidrag fra handelsaktivitetene i segmentet Markedsoperasjoner. Resultat etter skatt for første halvår endte på 6874 million kroner.

– Driftsresultatet for første halvår er det beste i selskapets historie og gjenspeiler god drift og vellykkede markedsaktiviteter, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Langsiktige kraftkontrakter med industrien har en stabiliserende effekt på Statkrafts inntekter. De siste årene har Statkraft inngått nye og reforhandlet eksisterende kontrakter i Norge med et totalt volum på 55 TWh. To av disse kontraktene ble signert i andre kvartal. Kontrakten med Alcoa gjelder fra 2020 til 2026 og har et totalt volum på 3,1 TWh, og kontrakten med Borregaard løper fra 2020 til 2029 med et totalt volum på 1,75 TWh.

Statkraft har også signert en avtale med Audax Renovables i Spania med en total leveranse på 5,5 TWh over en periode på 10,5 år. Kraftsalgsavtaler med fornybar energi er en viktig del av Statkrafts strategi for å utvikle markedsaktiviteter i Spania. Ambisjonen er å være en ledende tilbyder av markedsløsninger for fornybar energi til store kunder i alle våre markeder, med mål om å tredoble volumene innen 2025.

– De nye langsiktige kontraktene i Norge og Spania bekrefter Statkrafts posisjon som en konkurransedyktig leverandør av fornybar energi, sier Rynning-Tønnesen.

I juni besluttet Statkraft å bygge vannkraftverket Los Lagos i Chile. Kraftverket på 52 MW vil få en årlig produksjon på om lag 260 GWh. Kraftverket forventes ferdigstilt i andre kvartal 2022 og vil styrke Statkrafts posisjon i det chilenske markedet.