Slik kommer de innovative leilighetene ved Steinkjer til å se ut fra balkongsiden. Foto: Eaton

Ved Steinkjer bygges 20 fremtidsrettede leiligheter med energi fra bergvarme, solceller og smarte batterier.

I dette innovative prosjektet vil bergvarme varme opp tappevann og gulv i leilighetene. Solceller på taket vil være koblet til smarte batterier som vil lagre strømmen. Når strømprisene er lave kan de lades med forsyning fra nettet, og samtidig kunne dempe belastningen i nettet når forbruket er høyt. Dessuten kan batteriene fungere som reserve ved strømbrudd, ifølge en pressemelding fra Eaton.

Batteriene vil bruke værdata for å anslå hvor mye strøm det er hensiktsmessig å kjøpe. I snitt bruker en norsk enebolig om lag 20 000 kWh i året. Leilighetene ved Steinkjer er estimert til et gjennomsnittlig årlig forbruk på 3 500 kWh.

Det er teknologi fra Eaton som legger til rette for at dette kan realiseres, i et prosjekt som er støttet med 1,4 millioner kroner av Enova.