Høststormen sist helg satte fart i danske vindmøller, og resulterte i 24 timer med overskudd av vindkraftproduksjon. Foto: Energinet

Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.

For første gang leverte vindmøllene hele døgnet mer enn det samlede danske strømforbruket og mer til. 130 prosent med strømproduksjon ga ikke bare ren fornybar energi til den danske befolkningen, men gjorde at det samtidig kunne legges til rette for salg til utlandet, ifølge en pressemelding fra Energinet.

Årsaken til dette var høststormen som sist helg feide inn over Danmark, slik den også gjorde over Norge. Med stormstyrke rammet den Vestkysten og satte fart i vindmøllene.

– For bare ti år siden utgjorde vind kun omkring en femtedel av Danmarks strømforsyning. Når vi i dag ikke bare har timer, men et helt døgn dekket med mer vindkraft enn vi har brukt for, må det kunne karakteriseres som en milepel, sier Carsten Vittrup, energistrategisk rådgiver i Energinet.