hafslund

Ber Hafslund Strøm endre markedsføringen av tjenesten «Skredderstrøm».

Forbrukertilsynet har gjort en vurdering av markedsføringen til Hafslund og reagerer på at strømselskapet bare anbefaler de dyreste avtalene. De billigste strømavtalene blir ikke anbefalt, ifølge en pressemelding fra tilsynet.

«Skreddersøm» er en tjeneste som går ut på å kartlegge forbrukernes strømforbruk, for deretter å tilby en avtale best tilpasset den enkeltes forbruk.

– Tjenesten gir inntrykk av at Hafslund ønsker å hjelpe forbrukeren med å finne et strømabonnement tilpasset den enkeltes situasjon. At selskapet i en slik situasjon konsekvent anbefaler de dyreste produktene sine, og ikke nevner de billigste, er egnet til å villede forbrukere, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet.

I forkant av avtaleinngåelse om skredderstrøm får forbrukere tre kontrollspørsmål, hvor et av kontrollspørsmålene blant annet gir Hafslund adgang til å aktivere anbefalt strømavtale og tilleggstjenester etter endt prøveperiode. Eksempler på slike tilleggsavtaler er maksprisgaranti, «grønt valg» og «trygg hverdag». Dette er tjenester som koster ekstra i tillegg til strømabonnementet .

– Dersom det selges tilleggsytelser sammen med kraftavtaler, må forbrukerne gi uttrykkelig samtykke til å bestille disse. De kan ikke bare snikes inn bakveien, sier Elton Haug.

Forbrukertilsynet forventer at Hafslund endrer sin markedsføring av «skredderstrøm» slik at forbrukeren får tilbud om alle tilgjengelige avtaler og ikke kun de dyreste, samtidig som bestilling av eventuelle tilleggstjenester skjer etter uttrykkelig aksept fra kunden.

Forbrukertilsynet ber om svar på at markedsføringen av «skreddersøm» blir endret innen 11.september 2019.