Denne ukes konsortium-møte i i Invade-prosjektet i Stavanger inkluderte blant annet et kraftverkbesøk i Lysebot. Foto: Lyse

Hvordan kan store batteripakker minske utslippet av CO2 og samtidig gjøre hverdagen enklere - og bedre? Nå oppsummeres Invade-prosjektet, der Lyse er en av bidragsyterne.

Om få år vil trolig mye av teknologien som nå testes i Invade-prosjektet være på markedet. Invade inkluderer tolv partnere, fra åtte land – i fem pilotområder. Prosjektet gir innsikt og erfaring i nye forretningsmodeller og tjenester i energibransjen, ifølge en pressemelding fra Lyse.

Prosjektet, som denne uken har avholdt status-møte i Stavanger, viser hvordan man med velutviklede energi- og IT-løsninger kan skape muligheter som kommer både privatpersoner, bedrifter og offentlige instanser til gode. Batterier blir stadig billigere og kommer i ulike størrelser tilpasset privatboliger, mellomstore og store bedrifter. I Invade er det arbeidet med utvikling på alle nivåene. 

– I Lyse ser vi allerede effekter av å være delaktig i et så omfattende prosjekt som dette. Invades forretningsmodell og tankene rundt dette er med oss videre i nær sagt alt vi gjør. I fremtidens energimarked vil både distribuert produksjon, lagring og styring av energi være essensielt, sier Trond Furenes i Smartly, som er ett av datterselskapene i Lyse-konsernet. 

Under møtet i Stavanger hadde blant andre det franske Schneider-konsernet, som blant annet leverer elbil-ladere, en presentasjon av hvordan de ser for seg fremtiden. Lyse er ett av selskapene i verden som skal teste ut Schneiders aller nyeste løsning. Renault blir den første bilprodusenten til å teste to-veis komponent i elbilene. Da kan bilen både bli ladet og lade en bolig med forbruksstrøm.  

– Fleksibiliteten som elbiler kan gi, har en stor verdi for distribusjonsnettet, og ikke minst for sluttkunden, sier Diter Hirdes, som er internasjonal prosjektleder for Invade. Han arbeider som daglig leder i Halden-baserte Smart Innovation Norway.