NVE sa ja, men i dag har OED ved tommelen ned for konsesjonssøknaden fra Statkraft Energi om å bygge ut Prestfossan kraftverk i Selbu. Illustrasjonsfoto: Tussa

OED har i dag omgjort NVEs konsesjon til Prestfossan kraftverk i Selbu kommune.

Olje- og energidepartementet (OED) begrunner sin avgjørelse med at Prestfossan kraftverk vil ha for store ulemper for Garbergselvas naturmangfold, som bekkekløft, fossesprøytsoner og truede arter. Departementet har også lagt vekt på betydningen av fosselandskapet i øvre del av tiltaksområdet, ifølge en pressemelding fra OED.

Utbygging av Prestfossan kraftverk, med Statkraft Energi som konsesjonssøker, kunne ha bidratt med en årlig produksjon på om lag 34 GWh, som tilsvarer kraftforbruket til 1700 husstander.

Innsigelser til dette prosjektet er kommet fra flere ulike hold. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag (Trøndelag) har vært negativ til planen på grunn av manglende kunnskapsgrunnlag og de mulige virkningene vannkraftutbyggingen vil ha for reinbeitedistriktet. Videre henviser fylkesmannen til den samlede belastningen på vassdragene rundt Selbusjøen.

Naturvernforbundet og Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag (Trøndelag) har sterkt kjempet mot utbygging av Garbergelva, som i lang tid har vært et av deres fremste prioriterte vassdrag for vern.

Også FNF Trøndelag (Forum for natur og friluftsliv) og Trondheim Kajakklubb (padlegruppa) er blant flere som har protestert mot utbyggingen.