Selskapet Pict Offshore har utviklet en sikker metode for drift og vedlikehold av havvindmøller. Nå går det danske energiselskapet inn på eiersiden. Foto: Ørsted

Danske Ørsted går inn på eiersiden i selskapet Pict Offshore, som skal være en sikker metode for drift og vedlikehold av havvindmøller.

Get Up Safe (GUS) er et bevegelseskompensert heissystem som legger til rette for at drift- og vedlikeholdspersonell skal kunne forflyttes sikkert fra supplyfartøy over til havvindmøller. Teknologien er patentert og nær ferdig utviklet.  I testfasen er det gjennomført 1600 vellykkede løft og overføringer av personell fra supplyfartøyer, ifølge en pressemelding fra Ørsted.

Med dette systemet er det ikke lenger nødvendig for drift- og vedlikeholdpersonell å forflytte seg fra båt i bevegelse, over på en stige, for så å klatre (noen ganger mer enn 20 meter) opp stigen til vindmølleplattformen. Med det nye systemet skal de med en betydelig grad av sikkerhet kunne bli heist fra båten til havvindmøllen.

Systemets bevegelseskompensasjon er koblet til heislinens lengde og endringer i forhold til båtens bevegelser. Selv i situasjoner med kraftig sjøgang er det ingen fare for at drift- og vedlikeholdspersonell skal kollidere med båten.