-Vi satser fornybart på Svalbard med kombinasjonen sol, vind og gjenbrukte elbilbatterier, forteller Lars Rise, fagansvarlig i den lokale installasjonsbedriften Assemblin. Foto: Eaton

Satser fornybart på Svalbard

Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Fredag, 20 september, 2019 - 10:40

Det er Svalbard-baserte Assemblin som stiller seg i spissen for denne satsingen, med en kombinasjon av sol, vind og gjenbrukte elbilbatterier. Resultatene fra et testanlegg er oppløftende, og nå investerer lokale krefter i den miljøvennlige teknologien, ifølge en pressemelding fra Eaton.

De senere årene er kullproduksjonen på Svalbard kuttet kraftig ned. Npå er det kun drift i Gruve 7, som blant annet forsyner øysamfunnet med elektrisitet.

– Visjonen for Svalbard er å styrke satsingen på forskning – ikke kullproduksjon. Hvis Svalbard skal fortsette å være et «forsknings-mekka» må vi skape et grønnere samfunn, sier Lars Rise, som er faglig ansvarlig i den lokale installasjonsbedriften Assemblin.

Samtidig understreker Rise at løsningen med kombinasjonen, sol, vind og brukte elbilbatterier ikke er den endelige løsningen, men et viktig bidrag i riktig retning.

De tre demoanleggene som er idrift tar i bruk sol- og vindproduksjon som lagrer strøm på smarte batterier og varmer tappevann. Totalt har demoanleggene 55 solcellepaneler, tre smarte batterier og en vindmølle. To av energilagrings-løsningene er av typen Eaton xStorage Home, og er bygget opp av gjenbrukte elbil-batterier.

I Longyearbyen betaler privatpersoner om lag 2,5 krone per kW/h i dag. Det er det dobbelte av hva man betaler på fastlandet, ifølge SSB. Utenfor Longyearbyen må man belage seg på å betale omtrent det dobbelte, rundt fem kroner per kW/h.

På forsiden nå

Siemens skisserer 5 GW havvind i Nordsjøen, saltvanns-pumpekraftverk i Lysefjorden og nye kabler til utlandet.
Miljødirektoratet er positive, men mener akvakultursektoren er et bedre konsesjons-forbilde.
Energiministeren vet ikke om skrotingen av vindkraftrammen gir mer eller mindre vindkraft enn om rammen hadde blitt presset gjennom.
Store endringer på kort tid skaper for sterk motstand, ifølge NVE-sjef Kjetil Lund.
Regjeringer dropper NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land, melder NRK.
Jacobsen Elektro AS har begjært åpning av tvangsakkord. Det opplyser selskapet i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
Både Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv er fornøyd med at Regjeringen skroter nasjonal rammeplan for vindkraft.
Ved utgangen av 2018 var det 10 865 ladepunkter for elektriske biler her i landet og per april 2019 landstrømanlegg ved 92 kaianlegg.
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
I en kombinasjon av bransjekunnskap og kvikke hoder har to medarbeidere i Omexom utviklet en refleksmagnetskinne for å synliggjøre kraftmaster.
Multiconsult har fått i oppdrag å prosjektere utbedring av dammen ved Rismålsvatnet i Sørfold kommune i Nordland.
Av 90 TWh ny kraft i Norden fram mot 2040 venter NVE at 11 TWh kommer fra norsk vann. Det nordiske kraftoverskuddet kan dobles.
Hordaland fylkeskommune frykter strømmangel og manglende klimaeffekt.
Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.
Scatec Solar og partnere har nå koblet det siste av seks 65 MW solkraftverk til nettet i Benban solkraftanlegg i Egypt.
Selv om finansminister Siv Jensen har sagt nei.
Organisasjonen Fiskebåt, som arbeider for å ivareta fiskernes interesser, sier nei til havvindanlegget Hywind Tampen.
Elhub inngår IT-driftsavtale med Basefarm. Kontraktsverdien er på rundt 130 millioner kroner.
LESERINNLEGG
Å sette ned grensen for grunnrenteskett til 1,5 MVA, vil sette en effektiv stopper for all småkraft, advarer Høyre-representantene Liv Kari Eskeland og Tom-Christer Nilsen i dette innlegget.
I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.
Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Fusjonen mellom Sunnfjord Energi og BKK er nå formelt gjennomført.
54 relevante aktører, blant dem Østfold Energi, har i regi av Smart Innovation Norway etablert et nettverk for kunstig intelligens.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.