Dansk elforsyning strekker seg mot en leveringssikkerhet på 99,993 prosent i 2030. Foto: Robert Attermann/Energinet

Etter tilbakemeldinger fra aktører i elsektoren sikter danske Energinett seg inn mot en leveringssikkerhet i 2030 på 99,993 prosent.

I 2018 var den danske elforsyningssikkerheten på europeisk toppnivå med en leveringssikkerhet på 99,996 prosent. Energinet anbefaler nå et planleggingsmål for 2030 med en marginalt lavere leveringssikkerhet, på 99,993 prosent, som innebærer at en strømforbruker med et gjennomsnittlig forbruk kan være uten strøm i 35 minutter i 2030, går det fram i en pressemelding fra Energinet.

Av denne tiden forventes syv minutter å være relatert til feil i transmisjonsnettet, og de øvrige 28 minuttene tilsvarende i distribusjonsnettet. Til sammenligning opplevde danske strømforbrukere i 2018 å værestrømløse i gjennomsnitt 21,9 minutter, ifølge pressemeldingen.

Administrerende direktør Søren Dupont Kristensen i Energinet Elsystemansvar slår fast at elsystemet både er stabilt og sikkert – og fortsatt vil være det fram mot 2030, som på dette tidspunktet skal være 100 prosent grønt, med en tredobling av strømproduksjonen basert på sol og vind.