Daglig leder i Eaton Norge, Jon Helsingeng, sier at bruk av brukte elbilbatterier i intelligent energistyring er et godt eksempel på sirkulærøkonomi. Foto: Eaton Norge

I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.

Det er eiendomsselskapet Heldal Eiendom som er i gang med å omforme stallen til 15 miljøvennlige hjem. Her planlegger selskapet å ta i bruk gjenbrukte Nissan Leaf batterier som skal anvendes til intelligent energistyring, ifølge en pressemelding fra energistyringsselskapet Eaton.

– Det smarte batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten. Også kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye, sier Marie Therese Haukeland, som leder Heldal Eiendom.

Når Nissans elbil-batterier har tapt om lag 20 prosent av sin kapasitet, egner ikke batteriene seg lenger til kjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene. I Norge er batterisystemet blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger, ifølge pressemeldingen.

– Dette er et eksempel på sirkulærøkonomi. Batterisystemet vil kutte strømregningen til beboerne og bidra til et mer stabilt strømnett, sier Jon Helsingeng, daglig leder i Eaton Norge.