Illustrasjon fra Equinor av Hywind Tampen-prosjektet, med Gullfaks-feltet i bakgrunnen. (Dimensjoner og avstander er ikke realistiske)

Signerer milliard­kontrakter på Hywind Tampen

Equinor signerer i dag kontrakter for 3,3 milliarder kroner i forbindelse med utbyggingen av Hywind Tampen vindpark.
Torsdag, 31 oktober, 2019 - 09:28

På vegne av rettighetshaverne i Gullfaks- og Snorre-feltene signerer Equinor i dag kontrakter med Kværner AS, Siemens Gamesa Renewable Energy AS, JDR Cable Systems LTD og Subsea 7 AS. Dette omfatter kontrakter knyttet utbyggingen av vindparken Hywind Tampen, ifølge en pressemelding fra Equinor.

Skrogene på Gullfaks og Snorre-feltene skal bygges av Kværner ved verftene på Stord og Dommersnes. Kontrakten inkluderer også gjennomføring av sammenstillingsaktivitetene, uttauing og installasjon av ferdigstilte vindturbiner, ifølge pressemeldingen.

Siemens Gamsa, som skal produsere vindturbinene ved flere lokasjoner i Europa, med sammenstilling på Wergeland Base i Gulen i Sogn og Fjordane. De elektriske kablene produseres av JDR Cable System i Hartlepool i Storbritannia. Sunbsea 7 skal stå for installasjon av elektriske kabler og oppkobling til Snorre- og Gullfaks-plattformene, opplyses det i pressemeldingen.

Olje- og gassplattformene på Gullfaks og Snorre blir de første i verden som forsynes med kraft fra en flytende havvindpark. Dette reduserer utslippene med mer enn 200.000 tonn per år, fremgår det av pressemeldingen.

På forsiden nå

Vil i første omgang trekke 7,8 TWh/år strøm fra Samnanger i Hordaland.
Utnytter mulighetene i reguleringen.
«Forsyningssituasjonen i Nordmøre og Romsdal er alarmerende. Manglende forsyningssikkerhet stopper nåværende, og fremtidig, nærings- og samfunnsutvikling», advarer fylkesordføreren, LO og lokale næringsorganisasjoner i et felles brev.
– Det blir avdekket altfor mange avvik som burde vært oppdaget i den årlige internkontrollen, sier leder for DSBs seksjon for elsikkerhet, Jon Eirik Holst.
Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies har inngått et forskning- og utviklingsprosjekt som tar i bruk droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
Vokser videre innen drift av AMS og kritisk IoT-infrastruktur
Aldri har det vært registrert høyere vindkraftproduksjon i Norge og Sverige enn i forrige uke.
Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening og Turistforeningen klager på at forlengelsen av konsesjonen aldri ble sendt på høring.
NVE foreslår et 8 prosents «skråtak» på NorthConnects inntekter og «hjemfall» til Statnett etter 25 år. Det er for tidlig for NorthConnect å si om det er bra nok til at kabelen bygges.
NVE fraråder OED å tillate NorthConnect å kjøre kabelen med en kapasitet på 1400 MW pluss 400 MW i dynamisk overlast for å levere systemtjenester.
NVE har oversendt sin analyse av NorthConnect til OED.
Entreprenøren Valard holder Statnett ansvarlig for materialer som skal ha vært så dårlige at en linje falt ned og førte til store forsinkelsesbøter. Statnetts samarbeid med Dalekovod får også unngjelde.
REN Røros-sjefen vil heller satse på å gi kunden økt komfort og skjule kompleksiteten bak kulissene.
Den danske regjeringen setter av penger på statsbudsjettet for å finne mulige plasseringer av en eller flere energi-øyer på minst 10 GW havvind.
Equinor har fullført kjøpet av en eierandel på 50 prosent i det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.
Statnett og det kroatiske selskapet Dalekovod har signert kontrakt for bygging av den nye kraftledningen Lyse-Fagrafjell som skal sikre strømforsyningen til Sør-Rogaland.
Etter å ha produsert rundt 100 TWh gjennom 50 år, gjennomføres en omfattende oppgradering av Rana kraftverk. I første fase dreier det seg om en investering på rundt 500 millioner kroner.
«Ivaretar ikke kravene til konsekvensutredninger i EU-direktiv», skriver Miljødirektoratet om OEDs forslag til havenergiforskrift.
Statkraft og Haugaland Næringspark har inngått en samarbeidsavtale med sikte på å få storskala datasentre til å etablere seg sentralt på Vestlandet.
Halvparten av staben til det tidligere Jacobsen Elektro, hovedtyngden av det tekniske miljøet, er nå i gang i det nye firmaet NORPEC AS etter at den tradisjonsrike elektrobedriften gikk konkurs sist fredag.
Statnett er ikke låst til å selge hele 132 kV-nettet i fylket til Mørenett alene, og mener det beste er en felles løsning hvor også nettselskapene på Nordmøre og i Romsdal er med.
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) gjør det enklere for forbrukere å få utbetalt kompensasjon etter svært langvarige strømbrudd. Fra 1. januar 2021 får nettkunder automatisk utbetaling av kompensasjon.
Men det kan bli nødvendig å stille krav for å hindre støy i nettet, ifølge rapport DNV GL har laget for Energi Norge.