Svak krone og Brexit preger utviklingen i strømprisen. Illustrasjon: Entelios

Brexit skaper usikkerhet i kraftmarkedet og strømregningen blir høyere på grunn av svak norsk kronekurs.

Strømprisen i år, sammenlignet med høyprisåret 2018, har vært lavere og mer stabil. Det kommer i stor grad av svekkede priser på kull, gass og CO2. I tillegg har Norge i lengre perioder importert billig strøm fra våre naboland og hatt bedre fyllingsgrad i vannmagasinene, ifølge en pressemelding fra Ishavskraft.

Imidlertid har den betydelig svekkede kronen motvirket mye av prisfallet. Målt i euro faller strømprisene mye mer enn i norske kroner. For en norsk strømkunde med normalt forbruk kan dette utgjøre 2000 kroner mer i året i strømutgifter, selv om det er lite som tyder på vedvarende høye priser, fremholdes det i pressemeldingen.

– De siste 17 årene har gjennomsnittsprisen på en euro vært 8,40 kroner. I år har høyeste notering vært på 10,30 kroner. Hvis euroen i 2020 blir på 10,30 vil det gi en økning i strømprisen på over 22 prosent, sier handelssjef i Ishavskraft Tom Eirik Olsen.

Ukens Brexit-avklaringer ga heller ikke de svarene markedsaktørene hadde ventet på. Situasjonen er uavklart og markedet holdes på pinebenken til vi vet eksakt utfall av hvordan endelig Brexit påvirker kraftprisene. ifølge en pressemelding fra Entelios.

Avklaringene som kom denne uken innebærer blant annet utsettelse av Brexit og nyvalg i parlamentet. Men det hele ble forbigått i stillhet i kraftmarkedet. Det ble med andre ord ingen ned- eller oppjustering av råvareprisene som følge av Brexit-avklaringene, slik markedet hadde ventet seg, ifølge pressemeldingen.