Strømprisutviklingen i Norden er preget av flere uavklarte situasjoner, blant annet finansielt og i råvaremarkedet. Illustrasjon: Entelios

Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.

Situasjonen er blant annet preget av vekslende informasjon fra partene i den pågående handelskrigen, mulig angrep på iransk tankbåt i Persiabukta og mulig Brexit-avtale i Storbritannia, påpekes det i en pressemelding fra Entelios.

Usikkerheten påvirker prisene i råvaremarkedet. Kullprisen har økt de siste par ukene. Det samme har prisen på CO2. Dette påvirker de tyske kraftprisene, som igjen påvirker de nordiske terminprisene, ifølge pressemeldingen.

Prisene vi har akkurat nå, påvirkes mest av været. Spotprisen løftet seg noe sist uke, og ble levert på 37,34 euor/MWh. Aktørene i kraftmarkedet hadde forventet dette løftet i prisen, mye på grunn av de værprognosene som var kjent i forkant. Fremover mot nyttår forventes det at strømprisen i Norden skal løfte seg noe videre opp mot 40 euro/ MWh. Det er først i januar og februar markedet venter priser over 40 euro, fremgår det av pressemeldingen.