Knut Lockert
Daglig leder Knut Lockert i Distriktsenergi. Foto: Distriktsenergi

Distriktsenergi ber om at NVE og reguleringsmyndigheten for energi (RME) dropper tvangsmulktene, og lar de som allerede har betalt, få tilbake pengene.

Det er daglig leder i Distriktsenergi, Knut Lockert, som skriver dette i et brev til NVE/RME. Bakgrunnen er at 111 av landets nettselskaper i slutten av november fikk beskjed om at de var ilagt tvangsbøter for mangler ved dataene som leveres til Elhub.

I brevet fremholdes det at bøtene frustrerer bransjen, og at dette er unødvendig, konfliktskapende og krevende å forholde seg til. Mange av nettselskapene opplever bøtene som svært urettferdig og demotiverende, og spør hva som er hensikten med en slik reaksjon.

– Her er det mer snakk om en åpenbar systemfeil enn uttrykk for at enkeltselskaper ikke gjør jobben sin, skriver Knut Lockert i brevet. Distriktenergi har heller ingen tro på at tvangsmulktene innebærer en endring i adferd hos selskapene, som skal ligge i bunn for å benytte denne type reaksjoner.

Distriktsenergi har oversendt NVE/REM en lengre liste der de ber NVE svare på en rekke spørsmål i forbindelse med bøtleggingen, og ikke minst revurdere slik bruk av virkemidler fremover.

I brevet påpeker Distriktsenergi at det er liten tvil om at praksisen med bruk av bøtlegging undergraver autoritet og myndighet i forholdet til bransjen.