Hywind Skottland
Equinors Hywind-turbiner i Skottland. Foto: Øyvind Gravås / Woldcam

Equinor og Masdar har gått sammen med ORE Catapult om deling av havvinddata via datadelingsplattformen POD.

Driftsdata fra verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland kan nå brukes fritt av leverandørindustrien og akademia gjennom Offshore Renewable Energy (ORE) Catapults POD-tjeneste (plattform for driftsdata), ifølge en pressemelding fra Equinor.

Formålet med POD-tjenesten er å tilby omfattende datasett for havvind i hele Storbritannia for å forbedre forståelsen av hvordan havvindparker drives under faktiske forhold og på denne måten støtte opp om innovativ forskning og prosjekt- og produktutvikling. Dataene som deles vil omfatte miljødata, bevegelsesmønsteret til den flytende vindturbinen, og laster i fortøyningssystemet, opplyses det i meldingen.

– Fri bruk av driftsdata fra Hywind Scotland blir et viktig tilskudd til POD-tjenesten vår, og vil i betydelig grad styrke tilbudet til brukerne våre betydelig. Bruk av stordata er i ferd med å endre forståelsen for hvordan havvindparker operer, og dermed også måten vi bygger, driver og vedlikeholder disse parkene på.  Denne POD-tjenesten var den første til å tilby, for et mindre gebyr, næringsliv, akademia og forskningsmiljøer, åpen tilgang til datasett fra havvindturbinen som befinner seg i Levenmouth, sier Sebastian Bringsværd, leder for flytende havvindutvikling i Equinor.