- Fiberkabelen til Storbritannia vil styrke Norges muligheter som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre, sier Jan Håland, direktør i Haugaland Kraft Fiber. Foto: Haakon Nordvik

Haugaland Kraft, med partnere, skal bygge en 700 kilometer lang fiberkabel mellom Norge og Storbritannia.

Med en transportkapasitet på inntil 160 terrabits pr sekund vil den undersjøiske fiberkabelen innebære en betydelig økning i datakapasiteten mellom Norge og utlandet, ifølge en pressemelding fra Haugaland Kraft.

Byggingen av kabelen mellom Norge og Storbritannia (UK) starter like over nyttår i 2020, og forventes ferdig i 2021. Konsortiet som bygger forbindelsen består av Haugaland Kraft, Jakob Hatteland Group, Polysys, BKK, Ryfylke IKS, Green Mountain og Lyse/Altibox som operatør, opplyses det i meldingen.

– Vi i Haugaland Kraft er sammen med konsortiet glade for muligheten til å investere i samfunnskritisk norsk infrastruktur, også mot utlandet. Haugaland Kraft har i snart to tiår investert over en milliard kroner i digital infrastruktur på Haugalandet, Sunnhordland og i indre Ryfylke. Behovet for høy datakapasitet og en direkteforbindelse mellom Norge og Storbritannia og resten av Europa er stort. Investeringene er betydelige, men vi er flere om å dele regningen, sier Jan Håland, leder av fibervirksomheten i Haugaland Kraft.

Håland framholder at den nye sjøkabelen mot England vil styrke Norges posisjon som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre.

– Vi har stabil og grønn energi, stabile politiske forhold, en velutdannet befolkning og et kjølig klima, avslutter han.