Sammen med de øvrige systemselskapene i Norden har Statnett oppdatert veikartet for ny nordisk balanseringsmodell. Foto: Statnett

Statnett har, sammen med de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden, oppdatert veikartet for hvordan den nye nordiske modellen for balansering av kraftsystemet skal innføres.

Det oppdaterte veikartet introduserer blant annet en periode med parallell drift før en planlagt overgang til den nye 15-minutters avregningen andre kvartal i 2023. Endringene i planen bygger både på selskapenes egne analyser og på tilbakemeldinger fra interessenter, etter at veikartet har vært på høring, ifølge en pressemelding fra Statnett.

I de kommende årene blir det store forandringer både innen produksjon og forbruk av strøm, og for å håndtere dette utvikler Statnett og de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden; Fingrid, Svenska kraftnät og Energinet, en ny nordisk balanseringsmodell (NBM), opplyses det i pressemeldingen.

Dette innebærer gjennomgripende endringer i driften av kraftsystemet. Endringene må til for å ha en sikker integrasjon av ny fornybar energi. Samtidig skal NBM-programmet legge til rette for at nordiske landene i fremtiden skal kunne utveksle reserver også med andre europeiske land. Den samfunnsøkonomiske nytten av felles nordisk balansering og drift av kraftsystemet, er beregnet til å være over 200 millioner euro hvert år.

NBM-programmet skal utvikle og implementere et nytt markedsdesign for balansekraft, driftsprosesser og tilhørende IT-verktøy som det er behov for i et fremtidig kraftsystem. I tillegg til overgang til 15-minutters avregningsperioder, er overgang til enpris-modell for balansekraft (single price model) og felles nordisk kapasitetsmarked for reservekraft (FRR) viktige byggeklosser, fremholdes det i pressemeldingen.